Festival evropskog filma otvara se 4. juna od 19 sati u Gradskom kulturnom centru u Užicu projekcijom mađarskog ostvarenja ,,Mađari za Barsu’’ o tri potresne ljudske sudbine koje se odvijaju nakon revolucije u ovoj zemlji 1956. godine. Iste večeri od 21 sat biće prikazan dokumentaristički film iz Portugalije ,,Alentežo, alentežo’’ o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine.

Tokom četiri festivalska dana biće prikazano osam filmova iz Francuske, Portugalije, Švedske, Kipra, Slovačke, Mađarske, Italije i Austrije, a program festivala možete pogledati ovde. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Festival evropskog filma organizuju Delegacija Evropske unije i EU info centar u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine, jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” sa željom da podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film.