U debati “Razgovarajmo o Evropi” koja je u produkciji EU info centra emitovana na televiziji N1 u petak 16. marta, šef Delagacije EU u Srbiji, amdasador Sem Fabrici je naveo da je “strateška politika EU za 2018. godinu da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan i Srbiju”

U razgovoru su, osim ambasadora Fabricija učestvovali Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Nenad Đurđević, savetnik predsednika u PKS i Mihajlo Jovanović, Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e- upravu u vladi Srbije, a teme su bile Strategija EU za Zapadni Balkan, važnost infrastrukturnog povezivanja u regionu i digitalna agenda u budućnosti. Studenti FPN-a, Ekonomskog fakulteta i beogradske otvorene škole su imali prilike da učesnicima debate postavljaju pitanja. Celu emisiju možete pogledati ovde:

“U 2018. ulazimo sa obnovljenom posvećenošću Evropske komisije ka proširenju EU u okviru Zapadnog Balkana, a vrata Unije otvorena su za Zapadni Balkan i Srbiju” rekao je Fabrici i dodao da je Strategija dokument koji ima velike političke implikacije i mnogo inicijativa, te da su to dobre vesti za Evropu , kao i da se Evropa vratila u politički prostor.

On je podsetio da se Evropska unija zasniva na konceptu odgovornosti i solidarnosti, kao i da je zamisao da ako želite da uđete u EU, morate da reformišete svoje društvo. „Vladavina prava ključan element onoga što čini članicu EU. To je važan koncept, povezan sa tim kako društvo i demokratija funkcionišu. Potrebno je da celo društvo stoji iza vas, a važno je da vladavina prava bude u centru tog opredeljenja“, kazao je Fabrici.

Šef Delagacije EU je istakao da je u pitanju paket reformi, da treba da se donesu zakoni, kao i da se sprovedu. „Taj proces nije samo formalan, već istinski stvaran, zakoni se usvajaju u korist građana Srbije, a ne zato što mi tako kažemo u EU“. Takođe je istakao da je jako bitna i ekonomija i tržište EU koje bi samo pogodovalo Srbiji u budućnosti, da izvuče korist od tržišta EU. Fabrici je podsetio da dve trećine trgovine Srbije dolazi iz EU, kao i dve trećine stranih investicija.

“Jako bitan element je i dobar odnos Srbije sa susedima. Strategija je predstavila korake kako da se stigne do proširenja, ali te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni”, rekao je ambasador Fabrici.

Prema rečima ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović usvojena Strategija označava da je Srbija prepoznata kao lider u regionu što znači poštovanje individualnih zasluga, a kao drugo, da je zadržana 2025. godina kao vremenski okvir za članstvo i kao treće da EU uviđa da mora biti solidarnija i demokratičnija da bi 2025. mogla da primi nove članice.

Ministarka Joksimović izjavila je da je Strategija jedna od najsnažnijih pozitivnih poruka koje je Srbija dobila od EU. Ona je rekla i da je pravno obavezujući sporazum s Kosovom predviđen još ranije i da nije novina, kao i da njegov sadržaj mora proizaći iz dijaloga Beograda i Prištine.

Joksimović izjavila je da Strategija Evropske unije za Zapadni Balkan predstavlja politički trenutak koji Srbija ne treba da propusti i ispusti. „Ova Strategija, sa isturenim mestom, gde su Srbija i Crna Gora prepoznate kao lideri, EU se obavezala sama sebi da će jačati do 2025. godine, da će biti solidarnija, jača, ujedinjenija, institucionalno snažnija da primi nove članice“, rekla je Joksimović. „Kada svi ispune svoj deo već dogovorenih aranžmana i svoj deo obaveza, i mi i Priština, onda se nastavlja proces traženja kompromisnog rešenja, u kojem mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, kako da nađemo održivo rešenje kojim će se normalizovati odnosi, kako ćemo zaštititi svoje interese, a učiniti neke ustupke“, rekla je Joksimović. Ona je kazala da u Strategiji stoji „snažnije očekivanje“ da oni koji su „najviše napredovali u procesu“ sve više se uskladjuju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.