U Kragujevcu se od 13. do 15. decembra 2019. godine održava četvrti međunarodni filmski festival mladih autora pod nazivom ŠIFF – Šumadijski internacionalni filmski festival . Ovaj festival je pravo osveženje na festivalskoj sceni Srbije i bivše Jugoslavije, jer publici pruža priliku da se upozna sa mladim filmskim stvaraocima i sa njihovim debitantskim celovečernjim filmovima, stičući tako dragocen uvid u budućnost evropske kinematografije.
Iz Nemačke na festivalu biće prikazan debitantski film „Atlas“ režisera Davida Navrata.
O filmu
Nemačka, 2018.
100 min.
Režija: David Navrat
Scenario: Paul Solsberi
Uloge: Rajner Bok, Albreht Šû i Uve Projs
Valter ima 60 godina i najbolji je i najpouzdaniji nosač u transportnoj firmi Rolanda Gronea, preduzeću koje se specijalizovalo za prinudna iseljenja. Grone je ušao u riskantan posao sa nekretninama, koji uključuje i pranje novca za jednu kriminalnu grupu.
Da bi plan uspeo, neophodno je da se iz zgrade u centru isele svi podstanari i da se ona potom proda uz veliku zaradu. Sve ide po planu dok jedan od podstanara ne odbije da napusti stan. Prilikom pokušaja prinudnog iseljenja Valter u tvrdoglavom mladom čoveku prepoznaje svog sina Jana, koga je napustio pre mnogo godina i od tada se više nisu sreli. Ne odajući Janu svoj pravi identitet, Valter pokušava da se približi njemu i njegovoj porodici. Kada konačno shvati koliko su opasni poslovni partneri njegovog šefa, već je kasno i njegov pokušaj da Jana sačuva od opasnosti završava se katastrofalno.

Original Article