Treća radionica programa Goethe-Institua FIRST FILMS FIRST namenjena rediteljim debitantima Jugoistočne Evrope održaće se tradicionalno u okviru Festivala autorskog filma u Beogradu.
Fokus ove radionice je na radu reditelja sa glumcima, odnosno režiji glumaca, koju će polaznici moći da iskuse ovde u Beogradu, ne samo kroz probe i rad sa glumcima, već i kroz snimanja jedne odabrane scene iz svog budućeg filma. Tokom snimanja ovih scena biće angažovan veliki broj domaćih glumaca i mladih filmskih profesionalca.
25.11.2019, 18:00 časova
Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1
Master klas: Režija intimnih trenutaka na filmu
Režija (ne nužno fizički) intimnih scena je jedan od glavnih izazova za reditelje.
Kako postići intimnost? Kako je napisati? Kako izgraditi scenu? Kako raditi s glumcima? Kako biti istinit i autentičan? I kako sve to postići sa grupom relativnih stranaca (glumci), pred grupom relativnih stranaca (ekipa), sa ciljem da ceo svet vidi?
Dva velika savremena reditelja, Eran Kolirin ("Poseta orkestra") i Milčo Mančevski ("Pre kiše") podeliće svoja razmišljanja, znanje i iskustva na konkretnim primerima iz svojih filmova.

26.11.2019, 21:30 časova
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
Festival autorskog filma: Otvorena vrata
U okviru Festivala autorskog filma i treće radionice programa Goethe-Institua FIRST FILMS FIRST beogradska publika imaće posebnu priliku da pogleda film Otvorena vrata mladog albanskog režisera Florenca Papasa.
Sinopsis:
Rudina se upušta u dugo putovanje do jednog albanskog sela, u kojem je rođena , sa svojom trudnom, neudatom sestrom Elmom kako bi upoznale njihovog strogog i patrijarhalnog oca. Dok se voze kolima preko planina Albanije, Elma smišlja plan da angažuje svog druga iz škole da joj glumi supruga.Original Article