(Last Updated On: March 15, 2016)

 

Uoči početka 13. Beogradskog festivalu igre, na kojem će publika videti vodeće svetske baletske produkcije i igrače, najmlađi igrači i učenici profesionalnih balestkih škola već su imali priliku da zaigraju pred jednim od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta.

Zahvaljujući donaciji Delegacije EU u Srbiji, maestro Marko Ferini iz Italije održao je od 2. do 8. marta master klas koji je, u salama Baletske škole Nacionalne fondacije za igru u Beogradu, pohađalo 72 mladih igrača iz Beograda, Novog Sada i Pančeva.

Marko Ferini je učenik čuvene primabalerine Teatra milanske Skale Lilijane Kozi  i pedagog renomiranih italijanskih škola među kojima su Akademija Teatra milanske Skale i Nacionalna akademija igre u Rimu, kao i kompanije Aterballetto iz Ređo Emilije. Čest je gost evropskih trupa i baletskih škola i član žirija mnogobrojnih baletskih takmičenja.

Svoje znanje Ferini je, uz pomoć petoro renomiranih baletskih pedagoga Ivanke Lukateli, Marije Janković, Gulje Popović, Biljane Knežević i Snežan Paunić, preneo polaznicima koji su bili podeljeni u grupe  za početnike ( 9-12 godina), srednji nivo (13-15 godina), kao i napredni-profesionalni nivo (16-25 godina). Za najstariju grupu Ferini je postavio koreografiju koja će biti prikazana beogradskoj publici.

U video klipu koji sledi pogledajte kakvi su utisci Mile Nikolić i Milene Georgijev nakon časova kod maestra Ferinija:

Delegacija EU četvrti put za redom daje podršku Beogradskom festivalu igre koji promoviše razmenu umetnika između Srbije i Evropske unije kao i vrednosti na kojima počiva i sama Evropska unija: multikulturalnost, raznolikost, toleranciju i razmenu ideja između različitih kultura i generacija.