Једна од значајнијих области делатности Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду је рад са младима Србије.

Другу годину заредом Центар пружа подршку Међународном фестивалу „Мост“ у Врању, који је покренут на иницијативу учеснице Сверуског омладинског образовног форума „Таврида“ Милице Јанић.

Програм Фестивала, поред пројекција филмова младих редитеља, који тек почињу да се опробају у свету кинематографије, укључује и манифестације едукативног карактера: мастер клас радионице, предавања и сусрете са афирмисаним уметницима из области кинематографије.

И ове године је програм Међународног фестивала „Мост“ започет у Руском Дому. Округли сто на тему „Филм и млади“ окупио је поштоваоце филмске уметности из Русије, Србије, Индије, Северне Македоније, Турске. Током рада округлог стола млади су дискутовали о темама које се тичу утицаја филмске индустрије на савремено друштво, између осталог и младе, као његовог значајног дела.

У наставку програма Фестивала, запослени Руског дома су на позив организатора присуствовали свечаном отварању манифестације на централном тргу града Врања.

Циклус пројекција је отворен филмом „Српски гамбит: Звезда и смрт грофа Вронског“ руског редитеља Михаила Јолкина. Милош Биковић, који у филму тумачи главну улогу, је пре почетка пројекције, путем видео поруке, поздравио присутне и пожелео пуно успеха младим учесницима Фестивала у њихов креативном раду.

У оквиру програма посете одржани су и сусрети са представницима градских власти и Српске Православне Цркве града Врања: замеником градоначелника Ненадом Антићем и Његовим Преосвештенством Епископом врањским г. Пахомијем.

Original Article