(Last Updated On: February 1, 2023)

Ambasador Grčke u Srbiji, g. Konstantinos Ikonomidis primio je danas, 10. februara 2016, u prostorijama Ambasade Grčke, članove novinarske delegacije koji su prošlog decembra posetili Atinu i Lezbos, u okviru programa Delegacije Evopske unije u Republici Srbiji “Media Trips to EU”, koje je realizovao Britanski savet u Srbiji, u saradnji sa σε Generalnim sekretarijatom za informacije i komunikacije u Grčkoj i pod pokroviteljstvom Ambasade Grčke u Beogradu.

Predmet novinarske misije jeste evidencija procesa prihvatanja i upravljanja najvećim izbegličkim talasom prema Evropi nakon II svetskog rata od strane grčkih vlasti i lokalnih zajednica Egejskih ostrva.

Na današnjem sastanku sa srpskim novinarima, na kome su učestvovali zaposleni u Ambasadi Grčke i Biroa za štampu i komunikacije u Beogradu, kao i predstavnik EU delegacije u Srbiji g. Aleksandar Đorđević i koordinator programa (Team Leader) g. Srdjan Staletović, g. ambasador Ikonomidis razgovarao je sa prisutnima o njihovom iskustvu iz nedavne misije u Grčkoj i razmenio je sa njima mišljenje u vezi sa prilivom izbeglica, koje se i dalje nalazi na vrhu dnevnog reda stranih, ali i srpskih medija. Zaključujući, g. Ikonomidis obavestio je prisutne o poslednjim dešavanjima u vezi sa upravljanjem migrantskim pitanjem od strane grčkih vlasti i izneo je grčke stavove po tom pitanju, sa akcentom na njegovu međunarodnu i evropsku dimenziju.

Više informacija o programu “Media Trips to EU”:

http://europa.rs/eng/media-trips-to-eu/

U nastavku slede elektronski linkovi sa glavnim prepiskama srpskih medija u okviru već pomenute novinarske misije(Atina Lezbos, Decembar 7 – 11, 2015.):

N1http://europa.rs/n1-na-lezbosu-izbeglicka-muka/

FoNet
http://europa.rs/fonet-o-dolasku-migranata-na-ostrvo-lezbos/

RTS
http://europa.rs/migrantska-kriza-u-grckoj-lezbos/

BETA
http://europa.rs/vise-od-700-hiljada-migranata-proslo-kroz-grcku/