istrazivacki-rad-i-naucna-saradnja-–-proslava-20.-rodendana-francusko-srpskog-programa-pavle-savic(Last Updated On: February 6, 2024)

Ambasada Francuske i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije proslavili su 31. januara u rezidenciji Francuske 20 godina postojanja programa naučne francusko-srpske saradnje « Pavle Savić » koji nosi ime velikog srpskog fizičara Pavla Savić, osnivača Instituta za nuklearnu fiziku « Vinča », predsednika Srpske akademije nauke i umetnosti, nekadašnjeg stipendiste Vlade Republike Francuske i saradnika Irene Žolio Kiri u oblasti nuklearne fisije.

Ambasador Francuske Pjer Košar i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, su istakli da je program Pavle Savić od suštinske važnosti za razvoj mobilnosti istraživača i studenata i za pokretanje većih projekata saradnje. Četiri istraživačice koje su učestvovale u ovom programu podelile su svoja iskustva : Aleksandra Kolaković (Institut za političke studije), Marija Vidović (Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo), Jasmina Grbović Novaković (Institut za nuklearnu energiju) i Tijana Milićević (Institut za fiziku).

JPEG

JPEG

Cilj Programa Pavle Savić je razvoj naučnih i tehnološki razmena između institucija i laboratorija za istraživanja naših zemalja podstičući nove saradnje i privilegujući obuku mladih istraživača. U Srbiji ga je uspostavilo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a u Francuskoj Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

Od osnivanja ovog bilateralnog naučnog programa finansirana su 173 projekta i uspostavljena su snažna partnerstva. Dvadeset naučnih projekata je selektovano nakon poslednjeg konkursa. Konkurs će biti otvoren na proleće 2024.

JPEG

JPEG

publie le 01/02/2024

hautdepage

Read More