Program međunarodne kustoske radionice za mlade kustose koja će biti održana u Beogradu, stremi da obezbedi širok opseg znanja u okviru lokalnog i regionalnog konteksta kroz obimne prezentacije (otvorenog i zatvorenog tipa) gostujućih i domaćih kustosa, posete umetničkim ateljeima, vodećim javnim i privatnim institucijama, kolekcijama, kao i putem studijskih putovanja u regionu. Cilj projekta je da kustosku praksu pozicionira u specifičnom regionalnom i međunarodnom okviru, ali i da obezbedi teorijska i praktična znanja u vezi sa osmišljavanjem izložbe i onim šta bi kustosiranje trebalo da bude.

Rok za prijavljivanje na konkurs je 30. april 2018, početak programa je 7. septembar i traje do 7. decembra 2018.

Tokom tromesečnog kursa, od septembra do decembra 2018. godine, međunarodni predavači će predstaviti različite tematske okvire kustoske prakse i pokušati da problematizuju kako kustoske prakse oblikuju i utiču na razvijanje institucija i različitih institucionalnih modela. Supervizuelna – magazin za savremenu umetnost poslužiće kao platforma za Onlajn zbornik radionice (koji će se na kraju programa realizovati i u štampanoj formi), gde će polaznici kursa objavljivati svoje tekstove koji kritički obrađuju različita pitanja, pojave i događaje u vezi sa savremenom umetničkom praksom, a koji su u vezi sa specifičnim programom i tematskim celinama kurikuluma. Pre završetka kursa polaznici će raditi na predlogu za grupnu izložbu i na idejnom rešenju prateće publikacije.

Umetnik Saša Tkačenko pozvan je da kreira vizuelni identitet projekta, kao i da dokumentuje projekat, od samog početka, preko izložbe, do finalne publikacije kao rezultat kursa.

Nils Van Tome, direktor De Appel u Amsterdamu (institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program od 1994. godine) održaće inauguraciono predavanje u junu o važnosti De Appel kustoskog programa i o tome kako ono oblikuje institucionalni kontekts (datum će biti uskoro potvrđen).

Kurs će voditi sledeći gostujući mentori: Dorotea von Hantelman (teoretičar, kustos, istraživač i profesor na Bard koledžu u Berlinu); Antariksa (istraživač i jedan od osnivača KUNCI Cultural Studies Center u Jogdžakarti, Indonezija); urednici Flash Art magazina (magazin za savremenu umetnost sa sedištem u Milanu); Tara Mekdauel (profesor i direktor programa kustoskih praksi na Univerzitetu Monaš u Melburnu, Australija); Marija Lind (kustos, pisac i pedagog, direktor Tenstakonsthall u Stokholmu, profesor na Akademiji umetnosti u Oslu); Met Peker (kustos i teoretičar, direktor EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj); Hou Hanru (kustos i umetnički kritičar, umetnički direktor MAXXI muzeja u Rimu); kustoski kolektiv WHW (What, How for Whom: kustoski kolektiv formiran 1999. godine u Zagrebu – Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, dizajner i publicista Dejan Kršic); Elena Filipović (kustos i direktor Kunsthalle Basel); dok će spisak domaćih mentora biti uskoro objavljen.

Uslovi i način prijave na konkurs:

Do 35 godina starosti

Obavezno poznavanje engleskog jezika

Završene studije istorije umetnosti nisu obavezne

Troškovi tromesečnog kursa iznose 300 evra (ukoliko polaznici kursa nisu iz Srbije ili Beograda, tim koordinatora će im asistirati u pronalaženju smeštaja tokom trajanja kursa)

Prijave bi trebalo poslati kao jedan WORD ili PDF dokument na email [email protected] (u opisu staviti Kustoska-radionica-Beograd):

  • CV / portfolio
  • Motivaciono pismo (do 500 reči o tome zašto želite da se bavite kustosiranjem)
  • Opis projekta/izložbe koju smatrate da je neophodno realizovati (do 300 reči)

Prijave slati na email adresu [email protected]

Rok za prijave: 30. april 2018.

Po završetku kursa, tri polaznika će po preporuci mentora imati priliku da aplicira za program kustoske rezidencije (2019) u Šangaju koju organizuje Ming muzej savremene umetnosti.

Inicijativom Biljane Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom i institucionalnim partnerima poput Muzeja savremene umetnosti, Jugoslovenske kinoteke, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj i Muzej Zepter, kurs predstavlja dugoročni projekat s namerom da osnaži mladu generaciju kustosa i stručnjaka akumuliranjem znanja i uspostavljanjem nove mreže i partnerstva kroz program.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, EU Info Centar; galerije Eugster || Belgrade i Rima, Zepter Hotel.

Medijski partneri projekta su EUNIC Srbija i RTS3.

Rezultat konkursa za učesnike na radionici biće objavljen u maju 2018. godine.

Detaljniji program radionice biće objavljen do jula 2018. godine.

Direktor produkcije je Jasmina Petković a kontakt osobe: Ana Anakijev (koordinator): [email protected] i Katarina Kostandinović (koordinator): [email protected]

BIOGRAFIJE MENTORA

Tara Mekdauel (Tara McDowell). Vanredni profesor i direktor kustoske prakse na Univerzitetu Monaš u Melburnu, Australija. Bila je kustoskinja drugog Tbilisijskog trijenala (Tbilisi Triennial, 2015) i urednik časopisa The Exhibitionist posvećen kustoskim praksama i izložbenim postavkama. Njeni istraživački interesi uključuju savremenu kustosku praksu, istoriju izložbi, umetničke institucije, feminističke i queer prostore društvene i produkcijske delatnosti, alternativne arhive i oblike dokumentacije, istorijske i savremene modele razvoja eksperimentalne umetnosti.

What, How for Whom/WHW. Kustoski kolektiv formiran 1999. godine u Zagrebu. Članovi kustoskog kolektiva su Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, dizajner i publicista Dejan Kršić. Od svog osnivanja WHW je razvijao modele kolektivnog načina rada putem izložbi, publikacija i diskurzivnih događanja. Od 2003. WHW vodi Galeriju Nova, neprofitnu galeriju u centru Zagreba, koja je u vlasništvu Grada. WHW je prvi dobitnik Nagrade Igor Zabel za kulturu i teoriju (2008), dodeljene kao priznanje za kulturne aktivnosti u centralnoj i jugoistočnoj Europi. WHW projekti su zamišljeni kao platforme za socijalno angažovane modele kulturne produkcije i refleksije socijalne realnosti.

Marija Lind (Maria Lind). Kustos, pisac i pedagog sa sedištem u Stokholmu. Direktor je Tensta konsthall u Stokholmu, umetnički direktor jedanaestog Bijenala u Gvangdžu, u Južnoj Koreji i profesor na Akademiji umetnosti u Oslu. Veliki dorinos je dala razvoju mnogih časopisa, kataloga i publikacija. Među njenim najnovijim ko-uredničkim publikacijama su: Contemporary Art and Its Commercial Markets: A Report on Current Conditions and Future Scenarios, Performing the Curatorial: With and Beyond Art, Art and the F Word: Reflections on the Browning of Europe, itd.

Dorotea von Hantelman (Dorothea Von Hantelmann). Teoretičar, kustos, istraživač i pisac čiji su radovi seminalni za savremenu umetničku scenu. Profesor je na Bard koledžu u Berlinu. Svoju poziciju kao istraživač ima na Free univerzitetu u Berlinu i Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku. Kustos i ko-kustos je mnogih izložbenih postavki i interdisciplinarnih projekata, među kojima su izložbe u okviru Festivala u Beču, Muzeja Ludvig u Kelnu, Haus der Kulturen der Welt u Berlinu, Bijenale arhitetekture u Veneciji, itd.

Met Peker (Matt Packer). Kustos i teoretičar, direktor EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Limeriku, Irska. Bio je direktor Centra za savremenu umetnost u Deriju, Severna Irska. Bio je kustos galerije Lewis Glucksman od 2008. do 2013. godine; ko-kustos bijenalnog festivala Norwegian Lofoten Art 2015. godine, kao i kustos Festivala vizuelnih umetnosti TULCA 2017. godine. Met Peker je bio član komisije za izbor predstavnika Britanije na prošlogodišnjem Bijenalu u Veneciji.

Antariksa. Istoričar i istraživač, jedan od osnivača KUNCI Cultural Studies Center u Jogdžakarti, Indonezija. Njegova istraživanja kreću se u polju kompleksne istorije umetnosti u Indoneziji, koja se tiču japanskog uticaja na tok i razvoj indonežanske umetnosti od okupacije u Drugom svetskom ratu. Dobitnik je nagrade Global South (s) Research Award za 2017. godinu.

Hou Hanru. Kustos i umetnički kritičar, umetnički direktor MAXXI muzeja u Rimu od 2013. godine. Bio je kustos Bijenala u Šangaju, Gvangdžu, Veneciji, Tirani, Istanbulu, Irskoj, Lionu, trijenala u Gvangdžou, Novom Zelandu, itd. Bio je specijalni saradnik i savetnik u institucijama poput Walker Art Center (Mineapolis), Solomon R. Guggenheim Museum (New Njujork), Kumamoto Museum of Contemporary Art (Japan), De Appel Foundation (Amsterdam), Rockbund Art Museum (Šangaj), Times Museum (Gvangdžou), Today Art Museum (Peking), Power Station of Art (Šangaj), Kadist Art Foundation (San Francisko/Pariz), itd.

Elena Filipović. Istoričar umetnosti, kustos i direktor Kunsthalle Basel. Bila je kustos WIELS Contemporary Art Centre u Briselu, kao i jedan od mentora u polju teorije i istorije izložbi u okviru De Appel kustoskog programa u Amsterdamu. Njene publikacije uključuju The Biennial Reader: Anthology on Large-Scale Perennial Exhibitions of Contemporary Art i The Manifesta Decade: Debates on Contemporary Art Exhibitions and Biennials in Post-Wall Europe. Njeni tekstovi su objavljeni u mnogim umetničkim časopisima poput Frieze, Afterall, Artpress, Camera Austria, Code, itd; bila je urednik serijala The Artist as Curator za časopis Mousse.

Flash Art Magazine. Dvomesečni magazin za savremenu umetnost sa sedištem u Milanu, osnovan 1967. godine. Pored časopisa, Flash Art redovno izdaje umetničke knjige, monografije i kataloge.