U neformalnom razgovoru uz kafu, Nišlije su u EU info kutku razgovarale sa arhitektom i dobrotvorom Hadži Ivanom Redijem o predstojećem humanitarnom Svetosavskom balu, istorijatu balova u Nišu i Evropi, društvenom aktivizmu i o tome kako učiniti društvo boljim, a okruženje lepšim.

,,Ja sam u priči oko bala spojio tri stvari  – dobročinstvo jer je važno ići ljudima u susret i gledati kako im možete pomoći, svetosavlje koje je oličeno u sabornosti i zajedništvu, a na ideju da pomažemo kroz bal sam došao živeći u Gracu od 1989. godine u kome sam video mnogobrojne humanitarne balove na kojima se skupi mnogo novca za pomoć ugroženima’’, rekao je Redi i naznačio da je prihod od Svetosavskog bala ove godine namenjen niškom Udruženju studenata sa hendikepom.

Takođe, obeležava se i 140 godina od održavanja prvog bala u Nišu, nakon oslobođenja od Turaka 1878. godine. Goste na kafi u EU info kutku je zanimalo otkud Hadži Ivanu Rediju, pokretaču brojnih inicijativa za unapređenje grada i dobitniku priznanja za društveno-koristan rad, toliko energije za aktivizam.

On im je odgovorio da je, pre svega, ,,važno postaviti cilj. On je daleko, ali je svetao i častan. Ja shvatam da time što radim, iz dana u dan postajem bolji’’. Potom su posetioci, nadahnuti razgovorom sa humanitarcem, izneli svoje ideje.

Humanitarni Svetosavski bal će u Nišu šesti put biti održan 28. januara, a do sada je kroz ovu svečanost prikupljen novac za Dom za decu i omladinu ,,Duško Radović’’, specijalne škole ,,14. oktobar’’ i ,,Bubanj’’, klinike za dečije interne bolesti i kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Niš i udruženje za razvoj obrazovne i socijalne inkluzije ,,Drugačiji zajedno’’.