EU info kutak Niš i Centar za razvoj civilnih resursa u okviru meseca koji je u svetu posvećen borbi raka pluća organizuju info sesiju 15. novembra od 12.30 sati u prostorijama EU info kutka (Voždova 5, Niš). U cilju prevencije, informisanja opšte populacije o samoj bolesti, i načinima prevencije, na info sesiji će govoriti lekari iz oblasti javnog zdravlja i onkologije.

Rana dijagnostika raka pluća je veliki problem jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma, tako da se većina obolelih javi lekaru u proširenoj fazi bolesti. Srbija se, po broju obolelih osoba od raka pluća, nalazi na trećem mestu u Evropi. Poslednji podaci pokazuju da je u toku prošle godine registrovano 4.800 novoobolelih, a među njima ima sve više žena. Od najsmrtonosnijeg i najčešćeg karcinoma u svetu svakog minuta život izgube dve osobe, 3.000 ljudi dnevno, odnosno više od milion godišnje.

Prisustvo info sesiji je besplatno ali je, iz organizacionih razloga, potrebno dolazak najaviti mejlom na [email protected] ili telefonom na broj 018/254-461 do 14. novembra u 19 sati.