(Last Updated On: April 26, 2018)

SVI AKTIVNI U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMENA!

Francuski institut u Srbiji vas poziva da putem izložbe „Život smeća“, kroz umetničke fotografije i pedagoški pristup, otkrijete kako smeće koje proizvode ljudi svojim aktivnostima deluje na životnu sredinu, u Srbiji, u Francuskoj, u Sredozemlju, pa čak i u svemiru. Ovo umetničko putovanje pokazaće vam koliko vremena otpaci ostaju u prirodi, objasniće vam šta se zbiva sa otpadom, u Srbiji i u Francuskoj, navešće vas da preispitate svoje ponašanje u svakodnevnom životu u cilju smanjenja proizvodnje smeća, reciklaže ili ponovne upotrebe.

Fotografije, skulpture u pokretu, panoi sa objašnjenjima koje deca treba samostalno da popune, velika društvena igra …Cilj izložbe je da bude inovativna, interaktivna i dostupna svima, bez obzira na godine.

Francuski institut vam takođe predlaže da učestvujete u naučnoj debati „Arhitektura i urbanizam, rešenje u borbi protiv klimatskih promena?“ Gradnja održive kuće koja troši malo energije, poboljšanje energetske efikasnosti postojećih zgrada, ponovno razmatranje urbanističkih planova i uređenja u cilju osmišljavanja pametnijih prostora koji troše manje energije, predstavljaju prve korake vezane za smanjenje emisije ugljen dioksida.

Govorićemo o ovim temama sa arhitektama iz Srbije i Francuske:

Dr Miomir Vasov, arhitekta, docent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Njegova specijalnost su energetska efikasnost, bioklimatska i zelena arhitektura.

Anais Budar, menadžer marketinga i komunikacije u firmi PopUp House koja je osnovana 2014. Pop up house je arhitektonski biro za istraživanje i inovacije u oblasti građevine. Njihova ambicija je da grade objekte sa velikom termičkom efikasnošću na brz i jednostavan način.

Maria Stamenković, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, govoriće o ulozi zelenih krovova u ublažavanju efekata klimatskih promena i predstaviće značaj primene regenerativnog dizajna u projektovanju i izgradnji objekata.

Ovaj događaj organizovan je u saradnji sa kompanijom SUEZ, partnerom Francuskog instituta u Srbiji u okviru inicijative „Karavan za klimu“.

PROGRAM

Na francuskom i srpskom jeziku

Petak 30. mart 2018.
Elektronski fakultet u Nišu, Aleksandra Medvedeva 14, 1. sprat
U okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“

10.00 – 19.00
Izložba „ Život smeća“i naučne radionice

12.30
Naučna debata „Arhitektura i urbanizam, rešenje u borbi protiv klimatskih promena?“

Petak 30. mart 2018.
Rektorat Univerziteta u Nišu, Univerzitetski trg 2

17.00
Naučna debata „Arhitektura i urbanizam, rešenje u borbi protiv klimatskih promena?“

Subota 31. mart 2018.
Elektronski fakultet u Nišu, Aleksandra Medvedeva 14, 1. sprat
U okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“

10.00 – 19.00
Izložba „Život smeća“ i naučne radionice

16.30 (sala 2, 1. sprat)
Projekcija dokumentarnog filma „Povrtnjak mog dede“ reditelja Martina Espositoa

Sreda 11. april – petak 20. april 2018.
Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, Pariske komune bb
Izložba „ Život smeća“i naučne radionice

Sreda 11. april – 12.00
Otvaranje izložbe „ Život smeća“

The post Karavan za klimu u Nišu appeared first on Institut français de Serbie.

Original Article