KC Irana za Srbiju i Crnu Goru

Contact

KC Irana za Srbiju i Crnu Goru

Kulturni centar Islamske Republike Irana

Neznanog junaka 32
11040 Beograd, Srbija
Telefon: + (00) 381 11 3672 564
                     2660 386
Faks: + (00) 381 11 2666 980
E-mail:
  • Opšte informacije
info@iran.rs
  • Ataše za kulturu dr Mahmood Shalooei
director@iran.rs
  • Časopis NUR
nur@iran.rs
  • Persijski jezik
persijski@iran.rs
Web:
  • Kulturni centar I.R. Irana u Beogradu
iran.rs
  • Kulturni centar I.R. Irana za Srbiju i Crnu Goru
iriran.me
  • Kulturni centar I.R. Irana za Srbiju i Makedoniju
iriran.me

http://www.iriran.me

https://www.facebook.com/KCIBeograd/

O nama

Zahvaljujući bogatom nasleđu u svim domenima ljudskog stvaralaštva – umetnosti, folkloru, jeziku, religiji i filozofiji – iranska kultura je stekla svetsku afirmaciju, koju Kulturni centar u Beogradu nastoji da predstavi građanima Srbije. Iranska civilizacija pripada redu onih civilizacija koje su tokom višemilenijumskog trajanja iznedrile jednu od najsjajnijih kultura na svetu.

Kulturni centar I. R. Irana postoji od 1990. godine kada počinje da radi na promociji iransko-islamske kulture u to vreme jugoslovenskoj, a sada srpskoj javnosti.

Aktivnosti Kulturnog centra se kreću u nekoliko osnovnih pravaca: od izdavačke delatnosti i organizovanja kurseva za učenje persijskog jezika, preko održavanja festivala filma i organizovanja izložbi i različitih kulturnih manifestacija.

Izdavaštvo

Kulturni centar Irana je jedan od retkih, ako ne i jedini strani kulturni centar čije se izdavaštvo od samog početka, kroz prevode na srpskom jeziku, obraćalo domaćem čitaocu. U nameri i želji da mu što bolje i vernije predstavi svoje bogato književno nasleđe, objavljena su mnoga dela kako persijskih klasika, tako i savremenih autora. Zanimljiv i značajan je doprinos Centra u objavljivanju knjiga iz oblasti orijentalistike (O persijskoj književnosti, Hafiz i Gete, Riznica persijske poezije, Istorija persijske književnosti, Iranološka istraživanja i najistaknutiji iranolozi na teritoriji prethodne Jugoslavije). Poslednje izdanje pod nazivom Muhamed (s. a. v. s.) – uzvišeni moral Božjeg poslanika, donosi izabrana poglavlja iz životopisa o Poslanikovom životu i misiji u svetlu autentične islamske tradicije.

Časopis NUR, tromesečnik za kulturu i islamske teme, izlazi u kontinuitetu od 1991. godine, već duže vreme je jedini i relevantni časopis na ovim prostorima koji se bavi filozofijom i duhovnošću Istoka, i raznim aspektima iranske kulture. Do sada je izašlo 56 brojeva ovog časopisa koji se distribuira i u republike bivše SFRJ. Značajan deo njegovih tekstova čine prilozi iz pera domaćih autora koji obuhvataju širok tematski spektar, od međureligijskog dijaloga, preko komparativne religije, do poezije i proznih radova.

Detaljnije »

Kurs persijskog jezika

Kursevi za učenje persijskog jezika pružaju mogućnost polaznicima da nauče persijski jezik, koji kao i srpski, potiče iz indoevropske grupe jezika. Na persijskom su, stvarajući neprolazna dela, pisali velikani pisane reči kao što su Firdusi, Sa’di, Hajam, Hafiz i Rumi. Kurs persijskog jezika koji obuhvata četiri stupnja pohađao je veliki broj građana Srbije, među kojima je najviše studenata. Kompletan kurs obuhvata četiri stupnja – početni I, početni II, srednji i viši. Od školske 1999. godine persijski jezik se izučava kao izborni predmet na Odseku za orijentalistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Interesovanje građana za izučavanje ovog jezika svakodnevno raste, a na upisu za 2005/06 oboren je rekord, kada se prijavilo preko 300 polaznika. Inače, najuspešniji polaznici kursa imaju mogućnost odlaska u Iran, na dodatni, dvomesečni kurs za usavršavanje persijskog jezika.

Detaljnije »

Festival filma

Svojim sjajnim ostvarenjima iranski film već dve decenije figurira kao jedna od vodećih i respektabilnijih nacionalnih kinematografija u svetu. Jedna od tajni globalnog uspeha iranske kinematografije u svetu pre svega je direktan pristup temama koje su od univerzalnog značaja, kao što su porodica, deca, tradicija.

U saradnji sa domaćim filmskim institucijama Iranski kulturni centar svake godine organizuje festival iranskog filma. Do sada je, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, održano 10 festivala iranskog filma. Jedan od najznačajnijih, održan 2004. bio je posvećen stvaralaštvu Madžida Madžidija, reditelja svetskog renomea, jednog od osnivača moderne škole iranskog filma i reditelja kultnih filmova „Deca neba”, „Boja raja” i „Kiša”, koji je tim povodom i gostovao u Beogradu.

Osim toga, veliki broj iranskih stvaralaca aktivno i uspešno učestvuje na domaćim fimskim manifestacijama, festivalima kao što su FEST, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma i Međunarodna smotra arheološkog filma. Gran pri 51. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma pripao je iranskom filmu „Nojeva barka” iranske rediteljke Sudabe Babagap, a kratki film „Hladni dah” Akbara Šahbazija, dobitnik je „Zlatne masline”, najvišeg priznanja u kategoriji igranog programa na Devetom Međunarodnom TV festivalu Bar 2004.