Književno veče: 08.10.2020. u 18:00 časova putem Zoom-a
Učestvuje: Olga Grjaznova
Moderira: Simone Hajne
Za: napredne studente germanistike, one koji uče nemački jezik i sve zainteresovane
Za registraciju kliknite ovde.

Za početak Čitalačke jeseni, serije književnih večeri koje onlajn organizuju lektorke Nemačke službe za razmenu studenata DAAD iz Srbije i Crne Gore, autorka Olga Grjaznova čitaće odlomke iz svog najnovijeg romana „Izgubljeni sin“.
Olga Grjasnowa
© Valeria Mitelman

Olga Grjaznova je rođena 1984. godine u Bakuu. Kao jedanaestogodišnja devojčica sa roditeljima se doselila u Nemačku. 2012. godine objavila je svoj debi-roman „Rus je neko ko voli breze“, za koji je dobila nagrade „Klaus Mihael Kine“ i „Ana Zegers“. Roman „Bog nije stidljiv“ objavljen je 2017. godine i ubrzo je postao bestseler, sa 50.000 prodatih primeraka. Pre nekoliko nedelja izašla je njena najnovija knjiga „Izgubljeni sin“.
O romanu „Izgubljeni sin“:
Akulgo, Severni Kavkaz, 1839. godine: Džamaludin odrasta kao sin moćnog imama. Već decenijama besni Kavkaski rat, a oca mu sve više pritiska ruska vojska. Naposletku mora da da svog sina kao taoca kako bi započeo pregovore s neprijateljlem, pa tako Džamaludina odvode na dvor Cara u Sankt Petersburg. Dečak ubrzo postaje rastrzan između čežnje za svojom porodicom i privlačnih mogućnosti koje mu se nude u raskošnom carskom svetu. Olga Grjaznova moćnim jezikom pripoveda o detetu koje se nalazi između dve kulture i religije i mora da pronađe svoj identitet. I stoji pred ratom koji pustoši sve pred sobom i u kome ne može biti pobednika.

Serija „Čitalačka jesen“ sastoji se od tri književne večeri, a naredni termini su:
05.11.2020. – Melinda Nađ Abonji
10.12.2020. – Katerina Poladjan i Hening Frič
Serija „Čitalačka jesen“ nastaviće se i naredne godine u formi Čitalačkog proleća, Čitalačkog leta itd.Original Article