(Last Updated On: September 18, 2021)

U okviru programa „Kaleidoskop kulture“ u evropskoj prestonici kulture Novi Sad održaće se manifestacija „Literature Night“, na kojoj će autorke i autori iz cele Evrope čitati odlomke iz svojih dela i razgovarati o njima s publikom.
Iz Nemačke nam dolazi pesnik Tom Šulc, koji će predstaviti svoju zbirku pesama „Pisma iz Crvene pustinje“. Pesme iz ove zbirke napisane su tokom zime 2020. i proleća 2021. godine, a u septembru će se pojaviti kao dvojezična knjiga, na nemačkom i srpkom jeziku, u prevodu Jelene Radovanović i izdanju izdavačke kuće Treći trg.

Tom Schulz
© Dirk Skiba

Tom Šulc (rođ. 1970. u Grosrersdorfu/Oberlauzicu) odrastao je u Istočnom Berlinu. Godine 1990. objavljuje svoje prve pesme u časopisima i novinama. Od 1991. do 2002. radio je u građevinskoj industriji na različitim poslovima, a 1997. objavljena mu je prva knjiga. Od 2002. radi kao slobodni autor. Od 2008. predaje na radionicama kreativnog pisanja i poezije, između ostalog na TU Braunšvajg, univerzitetima u Augzburgu, Kelnu i Kaselu. Od 2011. do 2014. vodio je radionicu pisanja „open poems“ u Književnoj radionici (Kuća za poeziju) u Berlinu. Držao je brojne radionice pisanja i poezije u Frankfurtu na Majni, u Černovcima (Ukrajina), na Univerzitetu u Tbilisiju (Gruzija), na akademiji Nordkoleg u Rendsburgu, na festivalu Hauzaher LezeLenc, u Jeni i Ranisu. Tom Šulc živi u Berlinu i Italiji.
U maju 2018. godine Tom Šulc je gostovao u Beogradu povodom 12. Međunarodnog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“. Pogledajte njegovo učešće u seriji video-snimaka „Zu Gast“ u biblioteci Goethe-Instituta u Beogradu:

Više o programu „Kaleidoskop kulture“:
Original Article