Evropska unija je dodelila 38,2 miliona evra hitnih sredstava Italiji kako bi pomogla rešavanje migracijskih izazova u toj zemlji. Novac je izdvojen iz Komisijinog Fonda za unutrašnju bezbednost (ISF) i Fonda za azil, migracije i integracije (AMIF). Za Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije je izdvojeno 13,5 miliona evra za unapređenje upravljanja granicama i migracijama kao i za projekte posvećene sprovođenju standardnih operativnih procedura, unapređenju graničnih kontrola i nadzora, kao i za projekte usmerene na pružanje zdravstvenih usluga i usluga prevodilaca i interkulturnih medijatora.

Ministarstvo odbrane Italije će dobiti sredstva u iznosu od 22,2 miliona, dok će Obalska straža imati na raspolaganju 5,5 miliona evra za jačanje kapaciteta u pogledu nadzora i spasavanja na moru, što uključuje nabavku opreme, uređaja i pružanje usluga za operacije potrage i spasavanja. Komisija će sa preostalih 2,5 miliona evra podržati Ministarstvo unutrašnjih poslova u sprovođenju mera za rešavanje specifičnih potreba maloletnih lica bez pratnje staratelja.

Komisija je do sada izdvojila hitna sredstva u visini od oko 62,7 miliona evra za podršku Italiji kao i agencijama EU, međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama koje rade u Italiji. Pomenuta sredstva su dodeljena povrh 592,6 miliona koliko je Italija dobila iz fondova AMIF i ISF za period od 2014-2020.