SONY DSCSONY DSC

1. ULAZAK U SRBIJU

Ulazak u Republiku Srbiju dozvoljen je samo uz posedovanje lične karte novog tipa, na kojoj su podaci upisani latinicom, za kratkotrajan boravak (do 90 dana u vremenskom periodu od šest meseci). Napominjemo da oni koji poseduju službene lične karte (npr. pripadnici vojske, policije), nisu uključeni u navedenu kategoriju.

Prilikom ulaska u Srbiju (kao i prilikom izlaska), strani državljani su, u skladu sa srpskim zakonom, u obavezi da prijave iznos novca koji imaju sa sobom, ukoliko je reč o većem iznosu od 10.000 eura. Ako se ne prijavi pomenuti iznos, postoji rizik od konfiskacije novca.

Shodno srpskom zakonodavstvu, strani državljani koji dolaze u posetu prijateljima ili rodjacima u Srbiju, u obavezi su da u roku od 48 sati prijave svoj dolazak u najbližoj policijskoj stanici kako bi bio izvršen popis njihovih podataka. Potrebno je prisustvo osobe koja im pruža gostoprimstvo.

Savetujemo da predvodnik putovanja (školske ekskurzije, grupe turista, sportista itd) sam poseduje – u toku trajanja boravka u Srbiji – sve putničke isprave (pasoše ili lične karte). U skladu sa tim, smatra se poželjnim – za slučaj gubitka – posedovanje kopija pomenutih dokumenata.

2. ZAKON REPUBLIKE SRBIJE O STRANCIMA

Dana 01. aprila 2009., stupio je na snagu novi zakon o strancima, koji predstavlja preduslov Evropske Unije za priključivanje Srbije na Belu listu Šengena. Konzularno odeljenje napominje grčkim državljanima, koji ili borave ili žele da doputuju u Srbiju, da obrate pažnju na sledeće:

– Strani državljani koji borave u Srbiji u obavezi su da podnesu zahtev za obnavljanje boravišne dozvole najmanje 30 dana pre isteka njene važnosti.
– Posebno, kada je reč o studentima, koji nisu u radnom odnosu, ne postoji mogućnost obnavljanja boravišne dozvole po isteku perioda od dve godine od datuma završavanja redovnog ciklusa studija.

3. ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA U SRBIJI

Vlasti u Srbiji priznaju grčku vozačku dozvolu (starog ili novog tipa). U slučaju produžavanja boravka u Srbiji na period duži od 90 dana, potrebno je da se izda srpska vozačka dozvola.
Napominjemo, da su odredbe novog srpskog zakona o bezbednosti saobraćaja izuzetno oštre. Konzularno odeljenje skreće pažnju na sledeće činjenice:

– uvedeni su kazneni poeni za vozače koji ne poštuju pravila učestvovanja u saobraćaju
– vozačima koji sakupe 18 poena, kao i onima koji su izazvali saobraćajnu nezgodu prouzrukovajući telesne povrede drugim licima, oduzima se vozačka dozvola
– vozači odgovaraju za prekršaj i u slučaju da je isti zapisan samo video kamerom. Ukoliko u pomenutom slučaju nije izvodljivo utvrditi podatke vozača, posledice snosi vlasnik vozila
– zabranjeno je korišćenje telefona za vreme vožnje
– smanjen je procenat dozvoljenog alkohola u krvi na 0,30 mg/ml
– obavezno je uključivanje kratkih farova, tokom čitavog trajanja vožnje
– ograničenje dozvoljene brzine na putu u naselju, smanjeno je na 50 km/h
– zabranjeno je korišćenje radar detektora
– obavezno je posedovanje fluoroscentnog prsluka u vozilu

Novim zakonom su predvidjene kazne i do 50.000,00 dinara, a za odredjene prekršaje predvidja se zatvorska kazna. Pomenute kazne se ne naplaćuju na licu mesta, već policijski službenik izdaje vozaču uplatnicu, sa odredjenim iznosom, koju može da uplati u bilo kojoj banci ili pošti.

4. ZVANIČNI NERADNI DANI U GRČKOJ I SRBIJI

Zvanični grčki praznici: 01/01 (Nova Godina), 06/01 (Bogojavljenje), Čisti Ponedeljak (pokretni praznik), 25/03 (Nacionalni dan), Veliki Petak (pokretni praznik), Vaskršnji Ponedeljak (pokretni praznik), 01/05 (Praznik rada), Duhovi (pokretni praznik), 15/08 (Uspenje Presvete Bogorodice), 28/10 (Nacionalni dan), 25/12 (Božić), 26/12 ( drugi dan po Božiću).

Zvanični srpski praznici: 01/01 i 02/01 (Nova Godina), 07/01 (Božić), 14/01 (Nova Godina po julijanskom kalendaru), 15/02 i 16/02 (Nacionalni dan), Veliki Petak (pokretni praznik), Vaskršnji Ponedeljak (pokretni praznik), 01/05 i 02/05 (Praznik rada), 11/11 ( Dan primirja u Prvom svetskom ratu).