Festival evropskog filma će se u Lazarevcu održavati od 7. juna do kraja avgusta svakog četvrtka u Centru za kulturu u ovom gradu. Festival će zvanično biti otvoren 7. juna od 20 sati portugalskim ostvarenjem ,,Alentežo, alentežo’’ o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine. Tokom festivala biće prikazano ukupno 14 filmova iz Francuske, Portugalije, Švedske, Kipra, Slovačke, Mađarske, Italije, Austrije, Slovenije, Velike Britanije, Bugarske, Holandije, Švedske, Danske i Nemačke. Ulaz je besplatan, a program festivala je dostupan na ovom linku.

Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” sa željom da vas podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film.