Srednjevekovni spomenici kulture – crkva Arača i Tvrđava u Baču, kao i Petrovaradinska tvrđava sa Podgrađem bile su teme za razgovor i inspiracija malim Novosađanima i Novosađankama koji su u sredu, 7. marta, u Muzeju Vojvodine izrađivali ove građevine od gline i bojama ukrašavali nacrtane fasade Podgrađa, u sklopu radionice “Retrovizor – put kroz kulturno nasleđe Vojvodine”.

Radionicu su organizovali novosadski EU info point, Departman za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i Muzej Vojvodine. Ona je deo kampanje Delegacije EU u Srbiji kojom se 2018. godina obeležava kao Evropska godina kulturnog nasleđa.

Deca su slušala kratke priče o ovim spomenicima koji su važan deo kulturnog i graditeljskog nasleđa Vojvodine, Srbije i Evrope. O njima je govorila Vijeročka Šipka iz Muzeja Vojvodine, šetajući kroz stalnu postavku muzeja koju si i školarci ovom prilikom posetili. O Petrovaradinskoi tvrđavi i Podgrađu, o njegovim „bolesnim“ fasadama koje tenuto „leče“ majstori pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada pričala je arhitektica i konzervatorka iz Zavoda Katarina  Maksimov.

Kroz interaktivnu i edukativnu radionicu deca su učila o istoriji i kulturi Vojvodine, ali istovremeno i razvijali svoju kreativnost praveći građevine od gline i bojeći crteže Podgrađa, pod vođstvom profesorica sa Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, Marie Silađi, Mirjane Sladić i Anice Draganić.

Vojvodina, kao teritorija sa bogatim kulturno-istorijskim i graditeljskim nasleđem predstavlja važan deo kako srpskog, tako i evropskog kulturnog nasleđa. Istovremeno, ona je konglomerat različitih kultura, vera i nacija koje su živele i i dalje žive zajedno na ovom području.

Evropa tokom cele 2018. godine obeležava različitost i bogatstvo svog kulturnog nasleđa, koje uključuje spomenike, lokacije, tradicije, nematerijalno nasleđe i druge vidove kreativnosti, kao i vredne zbirke koje čuvaju muzeji, biblioteke i arhivi.

Kampanja se sprovodi širom Evropske unije na inicijativu Evropske komisije, kako bi se promovisali kulturna različitost, interkulturni dijalog i društvena kohezija, te kako bi se istakao ekonomski doprinos kulturnog nasleđa razvoju kulture i kreativnih sektora, uključujući mala i srednja preduzeća, lokalni i regionalni razvoj.