Program „Medijske posete EU“ omogućava novinarima i novinarkama iz Srbije da posete neku od zemalja članica EU i izveštavaju o temama koje su društveno relevantne, u kontekstu evropskih integracija Srbije. Program finansira Delegacija EU u Srbiji, sprovodi ga British council, a u novosadskom EU info pointu u četvrtak 25. januara održana je njegova prezentacija kojoj su prisustvovali novinari i novinarke iz novosadskih redakcija, nezavisnih produkcija, kao i oni koji su angažovani u online medijima. O tome kako se prijaviti, koje teme predložiti i na koji način ih obrađivati pričao je koordinator programa Srđan Staletović.

„Suprotno većini evropskih projekata, ovaj nije zahtevan u smislu načina prijavljivanja i ne iziskuje obimnu dokumentaciju. Nema popunjavanja formulara, nema specijalne prijave, već na moj mejl, [email protected], treba poslati redakcijske predloge. Potrebno je da u nekoliko rečenica opišete temu, kao što inače to radite kada predlažete svojim urednicima, treba da predložite destinaciju i kratko da objasnite kako biste tu temu povezali sa Srbijom, odnosno kako biste je uporedili sa stanjem kod nas“, rekao je Staletović.

On je dodao da je na novinarima izbor teme i destinacije, kao i izbor sagovornika i dogovaranje sa njima, s obzirom na to da program podržava i podstiče istraživačko novinarstvo.

„Borio sam se za to i uspeo u tome da novinare ne tretiramo kao nesposobne, tako da smo njima prepustili i odabir teme i odabir sagovornika i svu komunikaciju s njima. Nema zabranjenih tema, ali važno je da budu relevantne za Srbiju“, dodao je on.

Pored saradnje sa novinarima iz informativnih redakcija, ovaj program obuhvata i saradnju sa fakultetima koji školuju buduće novinare – Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, Filozofskim fakultetom u Nišu i Fakultetom političkih nauka u Beogradu, tako da i studenti novinarstva imaju mogućnost da se prijave, zajedno sa iskusnim kolegama učestvuju u programu i na taj način vide kako izgleda rad na terenu.

Do sada je organizovano preko 20 putovanja u 17 zemalja članica EU, u kojima je učestvovalo blizu 400 novinara iz Srbije. Jedan od njih je i Borislav Despotović, novinar Radio-televizije Vojvodine, koji se bavi prevashodno temama iz oblasti privrede, a koji je boravio u Španiji. On je ispričao svoja iskustva iz prve ruke i naveo da je najveći izazov za njega bilo prevazilažanje jezičke barijere.

„Dogovaranje sa sagovornicim preko mejla i komunikacija sa njima je išla malo teže jer Španci neće ili ne znaju da govore engleski, pa je tu trebalo uložiti dodatni trud“, rekao je Despotović koji je istraživao kako rade i koliko su konkurentni klasteri u Srbiji, a koliko u Španiji.

Pored predstavljanja programa, dodeljeni su i sertifikati učesnicima i učesnicama obuka za pisanje medijskih projekata za EU fondove, koje su krajem 2017. godine, u dva navrata organizovane u novosadskom EU info pointu.