Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister se tokom dvodnevnog boravka u Beogradu sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarskom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, predstavnicima opozicione Demokratske stranke, predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinikom Tepić i predstavnicima civilnog sektora.

Mekalsiter je posetio redakciju Danas i poručio da snažno veruje u slobodu medija i da se u nacrtu njegovog najnovijeg izveštaja o Srbiji izražava žaljenje zato što nije postignut nikakav napredak u toj oblasti, navodi ovaj dnevni list.

U razgovoru s novinarima i urednicima Danasa, on je rekao da je s predsednikom Vlade Srbije Aleksandom Vučićem razgovarao o predstojećim predsedničkim izborima i situaciji u regionu,  dodajući da su razgovori sa premijerom “uvek interesantni”.

Mekalsiter je sagovornicima Danasa izneo svoja gledišta o procesu normalizacije Beograda i Prištine, evrointegraciji Srbije, regionalnoj saradnji, migranstkoj krizi i “slučaju Savamala”. List podseća da se u nacrtu izveštaja za Srbiju koji je sačinio izvestilac a o kojem će EP, kako je najavljeno, raspravljati u martu poziva na brzo razrešenje ovog “kontroverznog događaja”

Izvestilac EP za Srbiju, Dejvid Mekalister, koji je istaknuti clan Hrišćansko demokratske unije koju predvodi nemačka kancelarka Angela Merkel, ocenio je da će ova godina biti veoma važna za Evropu i svet. On je ukazao na jačanje predstojeće izborne kampanje u pojedinim zemljama, uključujući Nemačku i Francusku i uzimajući u obzir nedavni izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, navodi Danas.

Mekalister je sa novinarima redakcije Danasa posetio i magacin iza autobuske stanice u Beogradu koje ove zime služi kao prenoćište brojnih migranata koji prolaze kroz Srbiju a koji ne žele da odu u prihvatne centre. Posle razgovora sa njima on je rekao: “pročitao sam dosta toga o ovom mestu ali je hiljadu puta upečatljivije kada ga vidite svojim očima. Veoma potresno.”

On je naveo da se Srbija prema migrantima “bolje ophodi nego mnoge druge zemlje i zbog toga je stekla poštovanje međunarodne zajednice,” prenosi Danas.