Od pre tri godine na Dorćolu, kroz Dortjol festival jednom godišnje slavimo muziku svih žanrova i podneblja. Festivalu smo dali ime po turskom nazivu ovog beogradskog kvarta, „dortjol“, što znači raskrsnica. Naš komšiluk ima dugu i bogatu istoriju susreta i saživota ljudi raznih naroda i kultura. Inspirisan duhom ovog dela Beograda, program festivala postavlja raznolike muzičke forme sa prostrane palete žanrova jednu pored druge, uključujući džez, klasiku, etno, cigansku muziku, kao i tradicionalnu srpsku muziku. Uporni smo u otkrivanju neobičnih lokacija na Dorćolu za našu nesvakidašnju muziku. Između dva festivala sa vama nastavljamo druženje na našim „Dortjol Sessions“, muzičkim događajima koji donose novu i svežu džez muziku.
James Brown Tribute Belgrade XXL
(Srbija, Nemačka, Novi Zeland, Italija)
*funk-soul nostalgija*
Za malo bendova u svetu bi se moglo reći da uspevaju da ožive energični duh kuma soula na bini. Jedan od njih je sigurno JB Tribute Belgrade. Naoružan srčanim vokalom Marka Vlahovića i zavodljivom gitarom Branka Trijića, ovaj bend je zapalio nebrojene žurke u Beogradu i stekao reputaciju jednog od najboljih fank bendova Balkana. Ovog puta, bend dobija steroidnu injekciju u vidu duvačke sekcije Agios Lavrentios Brass Band-a, koji će dodati ulje na razbuktalu vatru fanka i soula. Trebaće im ovo vaterno pojačanje! Ako misle da nadjačaju Dorćol Kafana Heroes u celovečernjem nadmetanju od četiri sata, moraće da zarone duboko u izvore svog gruva.

Agios Lavrentios Brass Band
(Grčka, Italija, Kanada, Novi Zeland, Nemačka)
*balkanski trans*
Agios Lavrentios Brass Band, nastao u istoimenom selu na planini Pilion u Grčkoj pre jedanaest godina. Svakog leta muzičari iz svih krajeva sveta se sastaju, na sada već legendarnim nedeljama koncerata i radionica „muzičkog sela“. Agios Lavrentios Brass Band je jedini trubački orkestar na svetu bez truba. Muzičari iz Novog Zelanda, Australije, Kanade, Grčke, Portugalije, Nemačke i Italije sviraju trubačku muziku na saksofonima i udaraljkama. Oni kombinuju ritmove Balkana i Nju Orleansa, koji se prepliću u dugim i ekstatičnim nastupima. Duh i zvuk ovog benda kaljeni su na trgu njihovog rodnog grada a sada su, uz repertoar obogaćen srpskim pesmama, konačno spremni da odjeknu ulicama Dorćola.

Program festivala

* Ulaz je besplatan za sve događaje festivala.
Četvrtak, 07.11.
Dorćol Platz (Dobračina 59)
20:00 „The Battle of the Bands: Gypsy Soul vs. Funk“
James Brown Tribute Belgrade XXL
(SRB, DEU, NZL)
vs.
D.K. Heroes (SRB, NZL)

Petak, 08.11.
Dorćolsko narodno pozorište (Solunska 24)
20:00 „Sirocco di Grecia“
People of the Wind (GRE, NZL, ITA)
21:30 „Funeral March: The Death of Ego“
Kafanče na donjem gradu (Dunavska 7a)
22:00 „Un amor balkanico“
Faith I Branko (GRB, SRB)
23:30 „Let’s did it!“
Agios Lavrentios Brass Band
(DEU, ITA, GRE, NZL)

Subota, 09.11.
KUD „Nikola Tesla“ (Pančićeva 3)
15:00 „Kolo3“
KUD „Nikola Tesla“ SRB
Auto-perionica Old Town (Despota Đurđa 11)
16:00 „Kafana: My Smoky Destiny“
Izložba fotografija Dina Koudija (Dean Coudy, IRL)/uživo muzika
Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51)
20:00 „Well Tempered Sruti Box“
Hayden Chisholm (NZL)
21:00 „Šano dušo“
The Balkan Songbook (SRB, NZL, ITA)
Kafanče na donjem gradu (Dunavska 7a)
23:00 „Stranger in a Strange Land“
Taro Kadooka (JPN)
23:30 „Cheers to Life!“
Agios Lavrentios Brass Band & FriendsOriginal Article