Ambasade širom sveta od 12. do 18. septembra obeležavaju nedelju klimatske diplomatije događajima kojima se ističe značaj klimatske politike u EU i šire. Konferencije, javne debate, izložbe, filmovi i aktivnosti na društvenim medijima imaju za cilj da podstaknu informisanu debatu i zajedniči odgovor na klimatske promene. Ovi događaji se nadovezuju na Sporazum iz Pariza – prvi univerzalni, pravno obavezujući sporazum za borbu protiv klimatskih promena koji je postignut prošlog decembra u Parizu. EU je imala ključnu ulogu u postizanju ovog sporazuma i sada je usredsređena na njegovu ratifikaciju i praktično sprovođenje.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini je izjavila: „Bezbednost i prosperitet Evrope su povezani za izazovima sa kojima smo suočeni zbog klimatskih promena i uništavanjem životne sredine. EU predvodi svojim primerom tako što ispunjava obaveze o održivom razvoju i klimatskim promenama, kao i time što igra vodeću ulogu u pružanju podrške partnerima u realizaciji Plana za 2030. i Sporazuma iz Pariza.”

Komesar za klimatsku politiku i energetiku Migel Arijas Kanjete dodaje: „Praktična primena Sporazuma je jednako važana kao i njegova ratifikacija. EU je već dokazala svoju posvećenost borbi protiv klimatskih promena i usvojila politike koje će nam pomoći da ispunimo obaveze. No, moramo da obavimo i svoj deo posla u pogledu ratifikacije: EU će ratifikacijom Sporazuma pokazati solidarnost i jedinstvo u ovim trenucima punim izazova. Hajde da to uradimo!”

Pratite aktivnosti na društvenim mrežama pod heštegom #ClimaDiplo.