Na debati „Nastavak reforme pravosuđa kao osnov za članstvo u EU” održanom u EU info centru u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fakultteta političkih nauka, u okviru ciklusa razgovora “Evropa za mene”, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević je ukazao da “nezavisno pravosuđe mora da se garantuje postizanjem nezavisnosti institucija koje učestvuju u izboru sudija i tužilaca”.

Antonijević je napomenuo da su te nezavisne institucije Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca i da iz procesa izbora sudija i tužilaca treba isključiti parlament.

“Građani moraju da znaju u kom delu će se Ustav Srbije menjati i da li će te izmene garantovati nezavisnost pravosuđa”, izjavio je Antonijević, koji je i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 23 o pravosuđu.

On je uoči debate izjavio za agenciju Fonet da su se organizacije građanskog društva povukle iz konsultacija o ustavnim izmenama, jer Vlada Srbije nije dala jasan okvir kako vidi te izmene.

I Nenad Stefanović iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra da Skupština i Vlada ne treba da učestvuju u izboru sudija i tužilaca.

“Jedan od naših zahteva je da se isključi, ili svede na minimum, uticaj politike”, istakao je Stefanović uoči početka debate o reformi pravosuđa.

On je objasnio da je to udruženje napustilo debatu o ustavnim izmenama kada je videlo koje teme je Ministarstvo pravde postavilo na dnevni red.

Prema Stefanoviću, Ministarstvo pravde želi da se razgovara o stručnosti sudija i tužilaca, a udruženje smatra da to nije pitanje koje treba da se rešava u izmenama Ustava.

Dragana Boljević, predsednica Drupptva sudija Srbije ukazala je da reforma treba se sprovede temeljno, da budu sukcesivne a ne revilucionarne, sa punom svešću da smo svi odgovorni za vladavinu prava.