Centrom Niša uz stručno vođenje profesora Građevinsko-arhitektonskog fakulteta dr Aleksandra Kekovića prošetalo je nekoliko desetina Nišlija kako bi se upoznalo sa iatorijatom značajnih zdanja iz perioda Moderne u ovom gradu. Događaj je organizovao EU info kutak Niš sa ciljem da se građani Niša bolje upoznaju sa istorijom i identitetom svog grada u sklopu obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa.

Uoči šetnje je profesor Keković velikom broju zainteresovanih u EU info kutku kroz ilustracije prikazao kako su neke od zgrada izgrađenih u periodu 1930.-1970. godine prošlog veka izgledale tada, a kako danas. Potom su posetioci na licu mesta saznali kakav istorijat nosi zgrada hotela Ambasador koji se trenutno rekonstruiše, ko je projektovao nekadašnju robnu kuću ,,Beograd’’ koja se gradila čitavih 11 godina, šta se izmenilo rekonstrukcijom nekadašnjeg hotela ,,Niš’’ u sadašnji ,,Grand city’’, zbog čega se Aleksandar Medvedev smatra najznačajnijim niškim arhitektom…

Posetioci su ovom prilikom čuli i da je palata Nišava, sagrađena 1936. godine, prvi objekat u Nišu sa liftom, da je Saborna crkva dugo bila najveći pravoslavni hram u Srbiji, a da se Narodno pozorište čiju je zgradu projektovao ruski emigrant Vsevolod Tatarinov nekada zvalo Pozorište Moravske banovine. ,,Šetnja kroz arhitekuru Moderne Niša’’ završena je ispred Doma vojske Srbije na Sinđelićevom trgu, jedinog objekta u gradu koji ima funkciju Kongresnog centra iako to u formalnom smislu nije.