I ove godine u okviru 12. Kids festa, u periodu od 23. do 30. oktobra, najmlađi ljubitelji sedme umetnosti biće u prilici da gledaju zanimljive filmske premijere animiranih, igranih i dokumentarnih filmova koji dolaze iz različitih delova sveta, uključujući i Norvešku.

Festival će se održati u preko 30 gradova širom Srbije, a u Beogradu u skoro svim bioskopima. Veći deo ovih ostvarenja prikazan je na poznatim svetskim festivalima kinematografije za decu, a ono što ovu godinu čini posebnom, jeste i uvođenje specijalnog TEEN programa. U bioskopima posetioce očekuju i zanimljive radionice, igrice i pokloni.

Naši favoriti su dva norveška filma:

SOLAN I LUDVIG – VELIKA TRKA ZA SIROM
Sinhronizovano

Komedija, fantazija
Preporučeni uzrast: 4+
Originalni naziv: Solan og Ludvig: Herfra til Flåklypa
Režija: Rasmus A. Sivertsen
Zemlja porekla: Norveška
Trajanje: 78’

Nakon što se takmičenje završilo nerešenim rezultatom, dva suparnička sela, Flaklipa i Slidre – donose odluku da ponovo, nakon dugog perioda, pokrenu tradicionalno takmičenje u pravljenju sira. Hvalisava ptica Solan, nervozni jež Ludvig i pronalazač mekog srca Reodor, veruju da će udruženim snagama izaći kao pobednici iz ovog avanturističkog okršaja.

MALI TRAKTOR FERGI
Sinhronizovano

Porodični, igrani
Preporučeni uzrast: 4+
Originalni naziv: Gråtass – gøy på landet!
Režija: Peder Hamdahl Næss
Zemlja porekla: Norveška
Trajanje: 77′

Na prvi pogled, Fergi je poput ostalih sivih traktora na selu. Čini nam se da se uopšte ne razlikuje od ostale legendarne ,,braće”, čuvene loze Ferguson traktora. Ipak, Fergi je veoma poseban. Verovali ili ne, on ima toplo srce koje kuca za njegove prijatelje. Učiniće sve da pomogne svom drugaru, dečaku Gevinu, pa tako jednog dana zajedno kreću u misiju…

Za sve informacije o projekcijama u vašem gradu, posetite sajt Kids fest-a.