(Last Updated On: February 14, 2016)

Амбасадор Ирана Маџид Фахимпур (у средини) дочекује званице у хотелу „Краун плаза” (Фото Небојша Марјановић)

Ambasador Irana u Srbiji Madžid Fahimpur organizovao je prijem u hotelu „Kraun plaza” povodom Nacionalnog dana Irana i obeležavanja tridesetsedmogodišnjice Islamske revolucije.

Pozdravljajući zvanice, ambasador je kazao da je pre 37 godina muslimanski narod Irana, pod vođstvom pokojnog imama Homeinija i parolom „Nezavisnost, sloboda i Islamska Republika”, ustao protiv tiranije kralja i strane kolonizacije.

– Ovaj narod je veličanstvenom pobedom Islamske revolucije pridodao još jedan list svojoj zlatnoj višemilenijumskoj istoriji – kazao je Fahimpur i podsetio da je iranski narod posle osam godina borbe za odbranu svoje zemlje, neutralisanja terorističkih akata, kao i pučističkih i drugih zavera, uspeo da postigne još jednu veliku pobedu i to prošlog meseca dogovorom o svom nuklearnom programu.

– Posle izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju i potvrde miroljubivog karaktera iranske nuklearne aktivnosti, dogovor Irana i Grupe pet plus jedan ušao je u fazu realizacije, na osnovu čega su ukinute nepravedne sankcije protiv naše zemlje – objasnio je ambasador.

Prema njegovim rečima, ova velika nacionalna pobeda rezultat je mudrog vođstva vrhovnog vođe Islamske revolucije, velikog zalaganja diplomatije iranske vlade, mudrosti i nade, kao i otpora i strpljenja hrabrog i plemenitog naroda Irana, koji je platio visoku cenu za tu pobedu.

Čaj i iranski specijaliteti (Foto Nebojša Marjanović)

Ovaj dogovor pozdravio je, kako je ocenio ambasador, veliki broja zemalja među kojima je i Srbija, sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji je tim povodom uputio čestitke dr Rohaniju, predsedniku Islamske Republike Iran.

Priznanje prava Irana na aktivnosti u oblasti nuklearne energije i otvaranje nove stranice u sveobuhvatnoj saradnji sa svim zemljama, posebno u oblasti privrede i ekonomije, rušenje zida iranofobije koji je nastao usled neosnovanih optužbi, predstavljaju, kako je istakao ambasador, važna dostignuća ovog dogovora. Nuklearni dogovor je, prema njegovoj tvrdnji, pobeda diplomatije i dijaloga nad ratom i agresijom, a to može biti i dobar model za rešavanje regionalnih i međunarodnih problema.

– Iran, koji je posle pobede Islamske revolucije postao jedna od zemalja koje su velike žrtve terorizma, već godinama se nalazi na prvoj liniji borbe protiv njega, a sada će moći bolje nego pre da snagu upotrebi u borbi protiv ove pošasti, koja se krije pod maskom vere i preti čitavom svetu – rekao je ambasador. On je dodao da je njegova zemlja tokom istorije dokazala da ne prihvata jezik pretnje i sankcija, a da je revolucija bila izraz vrednosti, morala i prijateljstva. Fahimpur je poručio da Iran poštuje integritet svih zemalja i protivi se njihovoj dezintegraciji jer smatra da je to kolonijalistička politika na osnovu principa „zavadi pa vladaj”.

– Iran je imao svestranu saradnju sa prethodnom Jugoslavijom, a prošle godine zvaničnici Irana i Srbije odlučili su da se odnosi razviju na svim poljima, a naročito u privredi – istakao je ambasador. Madžid Fahimpur je vladi i narodu Srbije čestitao 15. februar, Dan državnosti.

Autor: Aleksandra Kurtešsubota, 13.02.2016. u 10:16
http://www.politika.rs/sr/clanak/349094/Obelezen-nacionalni-dan-Irana