Čini se da u nordijskim zemljama nema mnogo razloga da se govori o ravnopravnosti polova i pravima žena, ali se svaki gledalac filmova Anje Brejen (76), u to brzo razuverava.

Na svim tačkama planete i u najrazličitjim socijalnim miljeima, žene se i dalje suočavaju sa istim problemima kao što su rodno zasnovano nasilje, nejednake poslovne šanse i sl.

Kao feministkinja, koja je inače bila i prva žena koja je upisala Filmsku akademiju u Francuskoj, Brejen je svoju karijeru posvetila upravo borbi za jednakost žena kroz film. Najpoznatiji od njih će biti prikazani na Nedelji norveškog filma od 11. do 16. oktobra u Kinoteci. Brejen je još poznata i kao partnerka Torvalda Stoltenberga, norveškog diplomate, političara i bivšeg prvog sekretara Norveške ambasade u Beogradu.

Nedelju norveškog filma u okviru NOktobra će otvoriti filmski kritičar i bivši direktor Norveškog filmskog instituta Jan Erik Holst.

Utorak 11.10.

20:00 SUPRUGE (NO 1975) 84′

Hustruer/ Wives

Ul. Ane Mari Otersen (Anne Marie Ottersen), Katja Medbo (Katja Medbøe)

R. Anja Brejen (Anja Breien)

Šta bi se desilo kad bi žene počele da se ponašaju kao muškarci? Kad bi prestale da kuvaju, i pustile muškarce da preuzmu odgovornost menjanja pelena i pronalaženja bebi siterki? Šta bi bilo kad bi počele da izlaze na grad i startuju muškarce, smatraju ih za objekte i sude o njima prema izgledu? Film se bavi oslobođenjem žena i njihovim mestom u porodici u norveškom društvu 70-tih.

NAGRADE: Nagrada ekumenskog zirija – Specijalno priznanje na Locarno medjunarodnom filmskom festivalu

Ulaz besplatan

Sreda 12.10.

20:00 SILOVANjE (VB/NOR 1971) 96′

Voldtekt/ Rape

Ul. Ane Mari Otersen (Anne Marie Ottersen), Sven Sturla Hungnes (Svein Sturla Hungnes)

R. Anja Brejen (Anja Breien)

Domaćica je brutalno silovana, a mlada žena doživi pokušaj silovanja. Mladi radnik, Anders je optužen jer je primecen u blizini oba događaja. Pratimo ucesnike kroz sudski postupak.

Master klas – Anja Breien i Jan Erik Holst

Ulaz besplatan za film i master klas

Četvrtak 13.10.

18:00 NAJBLIŽI ROD (NO 1979) 95′

Arven/Next of Kin

Ul. Espen Skjonberg (Espen Skjønberg), Anita Bjork (Anita Björk)

R. Anja Brejen (Anja Breien)

Brodovlasnik bez dece, Kaj Skaug, umire u najboljim godinama, u 54 godini. Njegova najbliža porodica sa nestrpljienjem ceka ostavinsku raspravu. Javljaju se glasine da će svo nasledstvo otici u drzavno udruženje za borbu protiv raka, ali je olakšanje veliko kada su pročitali testament. Oni će naslediti imovinu, ali pod jednim uslovom, da nastave mali biznis, zajedno. Porodica se sastaje da podeli nasledstvo i sve izgleda normalno. Međutim, pohlepa preovladava i pocinju sukobi.

NAGRADE: Nagrada ekumenskog zirija – Specijalno priznanje na Filmskom festivalu u Kanu. Nominovan za Zlatnu Palmu. Dobitnik nagrade novinara i ACOR nagradu na Rouen Nordijskom Filmskom Festivalu.

20:00 MASTERKLAS – Anja Breien i Jan Erik Holst

I PROGRAM KRATKIH FILMOVA

Ulaz besplatan za master klas i kratke filmove

Petak 14.10.

20:00 IGRE LjUBAVI I USAMLjENOSTI (NO/ŠV 1977) 100′

Den allvarsamma leken/Games of love and loneliness

Ul. Lil Terselius (Lil Terselius), Stefan Ekman (Stefan Ekman)

R. Anja Brejen (Anja Breien)

Lidija i Arvid upoznaju u 1897, ali nisu u stanju da idju u vezu. Oprastaju se i oboje ulaze u brak sa drugim osobama. Međutim, slučajno se sretnu nakon nekoliko godina, a njihova ljubav ponovo cveta. Okolnosti otežavaju njihovu ljubav i dalji izazovi tek predstoje.

Subota 15.10.

20:00 LOV NA VEŠTICE (NO/ŠV 1981) 93′

Forfølgelsen/The Witch Hunt

Ul. Lil Terselius (Lil Terselius), Bjorn Skagestat (Bjørn Skagestad)

R. Anja Brejen (Anja Breien)

Godina je 1630, i lov veštice je česta pojava u Evropi. Eli Laupstad, jaka žena, počinje da zivi u malom planinskom selu. Eli znanjem nadmasuje lokalno stanovnistvo, i otvoreno pokazuje svoju ljubav prema Aslaku, seoskom momku. Ova ljubav je teško ostvariva u malom selu. Uskoro se i Aslak i selo okrecu protiv nje.

NAGRADE: Specijalno priznanje na  Filmskom Festivalu u Veneciji

Nedelja 16.10.

20:00 SUPRUGE, DESET GODINA KASNIJE (NO 1985)

Hustruer – ti år etter/ Wives 10 years after

Ul. Katja Medbo (Katja Medbøe), Ane Mari Otersen (Anne Marie Ottersen)

R. Anja Brejen (Anja Breien)

Deset godina je prošlo od prvog izlazak naše tri junakinje iz 1975. Sada se žene još jednom okupljanju povodom godisnjice mature. Nije iznenađujuće, one i dalje nisu spreme da se smire. Muževi i deca moraju da slave Božić najbolje što mogu, dok žene provode vreme uz pice i razgovor o proteklim godinama.

NAGRADE: “Amanda” – najbolji film godine (norveska nagrada)