Dobro raspoloženje i puno osmeha obeležili su ovogodišnje izdanje manifestacije “Pod krošnjama na Štrandu”, koja je na najpoznatijoj novosadskoj plaži održana od 27. jula do 8. avgusta.

Dvonedeljna dešavanja organizovali su Heror media pont, Centar za razvoj lokalnih i manjinskih medija, Gradska biblioteka, a uz podršku novosadskog EU info kutka. Manifestaciju je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

U ambijentu Gradske biblioteke na otvorenom, deca uzrasta od pet do dvanaest godina na zabavan način učili su osnove makedonskog i rumunskog jezika, a za mlade od trinaest do devetnaest godina organizovan je intenzivan kurs mađarskog jezika. Cilj manifestacije bio je da se deci i mladima, kroz igru, u prijatnom ambijentu, približe jezici i kulture manjinskih zajednica.

Predstavnica EU info kutka je grupama oba uzrasta predstavila osnovne činjenice o Evropskoj uniji, njenom osnivanju, članicama, kao i evropskim institucijama. Ona je, takođe, predstavila jezičko i kulturno bogatstvo Unije, kao zajednice u kojoj se govori 24 jezika, podržava višejezičnost, neguje interkulturalnost i multikulturalni dijalog.

Poštujući sva propisana ograničenja za okupljanje, učesnici i učesnice su od ponedeljka do petka imali jednočasovne radionice, dok je subotom organizovan kviz kroz koji su mogli da provere prethodno naučeno. Organizatori su za najbolje učesnike pripremili nagrade, dok je EU info kutak iz Novog Sada obezbedio utešne nagrade za sve koji su učestvovali.

Manifestacija “Pod krošnjama na Štrandu” donela je Novom Sadu uzbudljive dane druženja i saznavanja, a najmlađi Novosađani i Novosađanke pokazali su veliko interesovanje za učenje o različitim kulturama.

Original Article