Delegacija Evropske unije u Srbiji podržala je treću KreNI konferenciju koja će se održati u Nišu od 30. novembra do 4. decembra. KreNI konferencija kreativnih industrija je petodnevna konferencija na kojoj mladi ljudi sa početnim iskustvom u nekoj od oblasti kreativnih industrija rade sa međunarodnim predavačima na razvoju svojih ideja koje doprinose rešavanju društvenih problema u Nišu. Tema ovogodišnje konferencije je “Pametni gradovi”. Neki od predavači #KreNI3 konferencije biće Džeri Holsople, profesor sa Univerziteta u Virdžiniji, Remko van de Kraats, dizajner i kreativni direktor studija EDHV u Ajndhovenu, Milan Janić, ekspert u oblasti advertajzinga iz Pariza, Adnan Mujadžić iz Creative Industries Styria iz Graca, Tadej Slapnik, državni sekretar u kancelariji premijera Republike Slovenije, Nikola Teofilović, generalni menadžer Cantana Media Serbia.

Zemlja domaćin #KreNI3 je Holandija i tokom konferencije u okviru holandskog kutka “Pametna zemlja” biće prikazani dobri primeri iz ove zemlje u oblasti pametnih gradova i održive energije.

Organizatori konferencije ,,Mladi ambasadori’’ objavili su poziv za polaznike treće KreNI konferencije koji je otvoren do 15. novembra za sve mlade ljude koji se bave nekom od oblasti kreativnih industrija – arhitekturom, dizajnom, advertajzingom, informacionim tehnologijama, multimedijima i menadžmentom u kreativnim industrijama. Prijave se mogu naći na sajtu www.kreni.org i na osnovu njih biće odabrano 60 polaznika konferencije.

Osim Delegacije Evropske unije u Srbiji, KreNI konferenciju podržavaju i Grad Niš, Ambasada Holandije u Srbiji, Erste banka, Francuski institut u Nišu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ambasada SAD-a u Beogradu, Austrijski kulturni forum. Donatori realizaciji ideja koje će se razviti na konferenciji biće i sami polaznici koji će kotizacijom od 1000 dinara uložiti u ideju koju budu razvili.