12.09.2020
20:00 časova – premijera
21:00 časova – razgovor sa autorom
13.09.2020
17:00 časova – prva repriza
20:00 časova – druga repriza

Bitef – Prolog, svojevrsna najava 54. Bitefa koji je odložen za sledeću godinu i realizovaće se zajedno sa 55. izdanjem festivala, održaće se u Beogradu od 12. do 14. septembra 2020. godine. Radi se o trodnevnom dešavanju koje će se, uz sve neophodne mere predostrožnosti i poštovanje zdravstvenih procedura, odigrati u Bitef teatru i na otvorenim tribinama na Skveru Mire Trailović.
Centralni pozorišni događaj Bitef – Prologa će biti izvođenje predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija, koprodukcija Rimini Protokola i Minhenskog Kameršpilea. Dolina jeze je bila jedna od nosećih predstava koncepta 54. Bitefa, koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma na tematskom i preispitivanjem živog scenskog prisustva na estetskom planu, odnosno dehumanizacijom izvođača u koreografskom smislu, kao i upotrebom robota, dronova i avatara u pozorišnim predstavama. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaja ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje.
Zbog ograničenog broja sedišta u sali Bitef teatra, Dolina jeze će imati tri izvođenja, biće prenošena na ekranu na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu i imaće emitovanje na Drugom programu Radio televizije Srbije.

Štefan Kegi kao jedan od najznačajnijih svetskih pozorišnih umetnika i pozorišni kolektiv Rimini Protokol dobro su poznati Bitefovoj publici. Na 52. Bitefu gostovali su sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi i osvojili Grand prix „Mira Trailović’’ za najbolju predstavu u celini, kao i Politikinu nagradu za najbolju režiju. Prošle godine, u okviru 53. Bitefa, izvedena je predstava Rimini Protokola Beograd na daljinski.Original Article