Muzej u Markovi je prvi muzejski objekat u Poljskoj posvećen Poljacima koji su spasavali Jevreje. Sve do sada u Poljskoj nije postojalo mesto, na kom bi u širem kontekstu i sistematski bile predstavljene senke junaka koji su rizikovali svoje živote pomažući jevrejskim sunarodnicima, osuđenim na uništenje.

Inspirisan sudbinom porodice Ulma, u ovom muzeju predstavljene su priče poljskih junaka iz vremena nemačke okupacije od 1939. do 1945. Za vreme  Drugog svetskog rata Nemački rajh je doneo odluku o „konačnom rešenju jevrejskog pitanja”. Za bilo koju vrstu pomoći Jevrejima Poljacima je pretila smrtna kazna. Ovaj drakonski zakon, po kom je cela porodica snosila odgovornost, važio je samo u okupiranoj Poljskoj. Uprkos pretnji smrtnom kaznom, veliki broj Poljaka je ipak pomagao svojim jevrejskim susedima, prijateljima, poznanicima, ali i poptuno nepoznatim ljudima. Među njima je bila i porodica Ulma iz  Markove.

Pre  Drugog svetskog rata u selu Markova, najvećem selu u Poljskoj, živelo je gotovo 4500 ljudi, među kojima i 30 jevrejskih porodica. Porodica Ulma je skrivala dve jevrejske porodice: Šal i Goldman. U noći 24. marta 1944. godine nemačka žandarmerija je, u pratnji gubernijske kolaboracionističke policije, upala u kuću porodice Ulm i pred svedocima brutalno ubila Jozefa Ulma i njegovu ženu Viktoriju koja je bila u devetom mesecu trudnoće, njihovih šestoro dece i osmoro Jevreja koji su se kod njih skrivali. Hrabri čin porodice Ulm postao je simbol požrtvovanosti svih Poljaka koji su tokom rata spasavali Jevreje.

U selu Markova se, između ostalog, može čuti priča o Jozefu Ulmua, izuzetnom čoveku, društvenom aktivisti koji je prvi primenjivao inovativne metode u voćarstvu i povrtarstvu. Bio je aktivan u Društvu katoličke omladine i podržavao Narodnu stranku seoske omladine „Wici”, gde je radio kao bibliotekar. Njegova najveća ljubav je bila fotografija. Sam je konstruisao fotoaparat, kojim je uradio hiljade fotografija svoje porodice i prijatelja.

Priča o porodici Ulma nije usamljen slučaj. Pored nadaleko poznatih imena kao što su Irena Sendler i Jan Karski, bilo je na hiljade anonimnih poljskih junaka koji su pomagali Jevrejima, a koji su s vremenom zaboravljeni. Priče o poljskim porodicama koje su tokom rata pomagale Jevrejima nalaze se u prilogu.

Izraeski memorijalni centar žrtava  posvećen žrtvama holokausta Jad Vašem je 1995. godine posthumno dodelio porodici Ulma orden Pravednika među narodima. U znak sećanja na minule događaje 2004. godine otkriven je spomenik posvećen mučeničkoj ove porodice.

Svečano otvaranje Muzeja u Markovi planirano je za 17. mart 2016. U obeležavanju sećanja na hrabru porodicu Ulm učestvovaće i predsednik RP Andžej Duda, kao i mnogi gosti iz inostranstva.

Pres služba

Ministarstva spoljnih poslova RP

U prilogu:

Poljaci koji su spasavali Jevreje za vreme Drugog svetkog rata 1939-1945, MSZ

Poljaci koji su spasavali Jevreje za vreme Drugog svetkog rata, IPN