U organizaciji EU info centra Beograd, EU info kutka Niš i Otvorene komunikacije, uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, u Nišu je održana debata srednjoškolaca i studenata u okviru četvrte Evropske škole debate.

U punoj velikoj sali Skupštine Grada Niša šestoro srednjoškolaca i studenata iz Niša i Vranja debatovalo je o temi “Da li mladi, stariji od 16 godina, treba da imaju pravo glasa?“. Naizmenično su za govornicu izlazili predstavnici ,,vlade’’ koji podržavaju pomenuti stav dok su mu se predstavnici ,,opozicije’’ protivili. ,,Vladu“ su činili student Medicinskog fakulteta u Nišu Irfan Sabotić i gimnazijalke iz Niša Anđela Radovanović i Lara Novak. Kao ,,opozicionari“ prisutnima su se predstavili učenik Medicinske škole u Nišu Miloš Mitić, studentkinja Pravnog fakulteta u Nišu Bratislava Đorđević i gimnazijalka Lidija Marković iz Vranja.

Debateri koji su činili ,,vladu’’ ocenili su da bi rano iskustvo u glasanju stvorilo naviku izlaska na izbore u kasnijem dobu te da mladi imaju ,,svežiji“ pogled na političku scenu jer se nisu prethodno vezali za političke aktere. Argumenti afirmativnog tima bazirali su se na stavu da niko ne može bolje razumeti potrebe i probleme mladih od njih samih.

Predstavnici ,,opozicije“ smatraju da stariji maloletnici nisu dovoljno zreli i da bi glasačko pravo starijima od 16 godina donelo više štete nego koristi. Oni se pribojavaju da bi se mladi opredeljivali na osnovu atraktivnosti izbornih kampanja i da nisu dovoljno upućeni u politički sistem niti dovoljno informisani kako bi mogli da donesu ispravnu političku odluku.

Žiri koji su činili predsednik Skupštine Grada Niša mr Rade Rajković, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Boban Stojanović i Miljana Pejić iz Otvorene komunikacije jednoglasno je odlučio da su se bolje snašli debateri koji su činili ,,vladu’’, a sa njima se saglasila i publika u Sali niške skupštine.

Učesnici polufinalne debate u Nišu su tokom prethodnih meseci u okviru EU projekta „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ pohađali radionice o veštini debatovanja, argumentaciji i javnom nastupu, kao i o funkcionisanju Evropske unije, evropskim institucijama i procesu EU integracija. Debate će, nakon Niša, biti organizovane i u Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru, a finalna debata će se održati krajem maja u Narodnoj skupštini u Beogradu.