U vrlo srdačnoj atmosferi obeležen je i ove godine u Beogradu grčki nacionalni praznik 25. mart, dan kada se slavi uspostavljanje moderne grčke suverene države ustankom iz 1821.

Ambasador Grčke g. Konstantinos Ikonomidis priredio je prijem u hotelu Hyatt u Beogradu, kojem su prisustvovali grčka zajednica u Beogradu, predstavnici diplomatskog kora i međunarodne zajednice u Srbiji, mnoštvo srpskih prijatelja i saradnika grčke diplomatske misije u Beogradu, kao i predstavnici medija i preduzetnici. Prijem su uveličali svojim prisustvom predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, dok su Vladu Srbije predstavili ministar unutrašnjih poslova g. Nebojša Stefanović, ministar kulture i informisanja g. Ivan Tasovac, kao i bivši ministar odbrane, g. Bratislav Gašić.

Tokom proslave čule su se nacionalne himne Grčke i Srbije, kao i vizantijski napev ”Kyrie Eleison”, u znak sećanja tragičnih žrtava skorih napada u Briselu, u izvođenju solistkinje Divne Ljubojević, a kvartet ”Intermezzo” i vokalni ansambl ”Melodi” predstavili su klasične komade.

Navodimo da je u nedelju, 20. marta, povodom nacionalnog praznika 25. marta, održana liturgija i blagodarenje u kapeli u Patrijaršiji, na kome je činodejstvovao Njegova Svetost Patrijarh Srpski g. Irinej, u prisustvu ambasadora Republike Grčke gdina Konstantinosa Ikonomidisa, svih zaposlenih u Ambasadi Grčke kao i članova grčke zajednice u Srbiji. Pogledajte fotografije sa liturgije u Patrijaršiji ovde: bit.ly/1q3XREX

Pogledajte fotografije sa proslave nacionalnog praznika 25. marta ovde: