Povodom meseca frankofonije 2016, Francuski institut u Srbiji organizovao je od 21. do 24. marta, tri okrugla stola na temu privredne frankofonije i neophodnosti razvijanja jezičkih strategija, u saradnji sa Francusko-srpskom privrednom komorom, Belgijsko-srpskom poslovnom asocijacijom BSPA ( Belgian Serbian Business Association) i privrednim komorama Niša, Beograda i Novog Sada.

Ovi susreti bili su prilika da se razgovara o interesu preduzeća da usvoje jezičke strategije u cilju otvaranja ka frankofonim tržištima. Francuski i srpski privrednici podelili su svoja profesionalna i lična iskustva u vezi zapošljavanja frankofone radne snage, interkulturnih staževa, sticanja pragmatičnih znanja, ličnog i kolektivnog razvoja…Potrebe različitih preduzeća su različite i traže različite odgovore. Francusko-srpska privredna komora, Belgijsko-srpska poslovna asocijacija BSPA i Francuski institut u Srbiji predstavili su svoja rešenja kao odgovor na formulisane potrebe preduzeća,oslanjajući se na ekspoze Danijela Živkovića, doktora lingvističkih nauka koji je predstavio program francuskog jezika specifične namene FOS koji podrazumeva specijalno osmišljene programe učenja jezika i kulture na osnovu potreba preduzeća.

Razmena mišljenja i iskustava omogućila je da se identifikuju potrebe stručnjaka da ovladaju ne samo francuskim jezikom koji je prilagođen profesionalnim situacijama na koje nailaze nego i znanjima koja će im omogućiti bolje snalaženje u nekom ineterkulturnom kontekstu. Tako se razgovaralo i o veštinama komuniciranja između domaće filijale i francuskog preduzeća, o kulturi poslovanja u stranom partnerskom preduzeću, o kulturnim i poslovnim navikama stranog partnera…kao i o specifičnim kursevima koje Francuski institut može da ponudi na osnovu potreba svake firme.

Na otvaranju okruglog stola u Beogradu 23. marta, ambasadorka Francuske je podsetila na perspektive razvoja frankofonih tržišta: 274 miliona govornika, koji predstavljaju 16% svetskog BDP, a koji bi 2050, trebalo da dostigne 750 miliona evra. Politička, privredna i jezička frankofonija se takođe razvijaju, tako da ulaganje u učenje francuskog jezika predstavlja pravi izbor i zalog uspešne budućnosti.