Prvog dana proslave predsednik Andžej Duda će u gnjeznenskoj katedrali, zajedno sa Poljskim episkopatom i Papskim legatom, izraziti zahvalnost za krštenje Poljske.

Tog dana će po prvi put biti održana sednica Gornjeg i Donjeg doma poljskog parlamenta (Senata i Sejma) izvan Varšave, na kojoj će govoriti i predsednik Republike Poljske. U ovom događaju će, među ostalima, učestvovati i predstavnici poljske dijaspore i drugih hrišćanskih zajednica.

Povodom ove godišnjice se još od marta širom Poljske organizuju brojne verske, kulturne i društvene manifestacije. Za učesnike u proslavi priređene su, između ostalog, konferencije i izložbe posvećene nastanku države Poljske,  na primer „Lux in Oriente – Lux ex oriente: Poljska i Sveta Stolica – 1050 godina istorije” na kojoj će biti predstavljena dela pozajmljena iz Vatikana i „Expo Christianitatis” koja pokazuje početke hrišćanstva u Poljskoj. Posetioci izložbe u Poznanju moći će da vide i ostatke podzemne kapele kneginje Dubravke na Ostrovu Tumskom.  U planu je i da se poljskim katedralama simbolično daruju krstovi sa raspećem, izrađeni od hrastovog drveta, odnosno od fragmenata odbrambenog utvrđenja iz perioda nastanka države Poljske.

Papa Franja je u specijalnom pismu povodom ove svečanosti napisao da će u svojim molitvama biti „sa Poljskom, dok dragi sinovi i kćeri tog plemenitog naroda svečano obeležavaju divnu 1050. godišnjicu pokrštavanja”.

Poznanjska nadbiskupija podseća da „1050. godišnjica krštenja Poljske ne predstavlja samo sećanje na događaj koji je označio početak crkvene istorije i poljske državnosti, već i povod da se zamislimo nad posledicama te činjenice po sadašnjost i budućnost”.

Datum 14. april 966. godine, odnosno, dan kada je prvi poljski vladar Mješko I primio hrišćanstvo smatra se počekom nastanka države Poljske. Primivši hrišćanstvo, Mješko I se izjednačio sa drugim evropskim vladarima. Kao rezultat hristijanizacije, u Poljsku su počeli da dolaze duhovnici i da stvaraju kolevku hrišćanske kulture. Mješko I je primio hrišćanstvo preko Češke, koja je u to vreme već bila hrišćanska država, iz koje je poticala njegova žena, kneginja Dubravka.

Pres služba

Ministarstva spoljnih poslova RP