Učestvuju: Nikola Pilipović, Marija Vauda i Ješa Denegri

Knjiga umetnika grupe MANIK, koju čine Marija Vauda i Nikola Pilipović, pod nazivom 1 je specifičan umetnički predmet i delo. U knjizi su korišćeni izabrani segmenti i mediji iz istorije MANIK umetničke prakse, intuicije i refleksije, koje su aktivirane novim propozicijama i odnosima. Celina je nastajala usaglašavanjem tako intenziviranih značenja.
Izabrani materijal je i vodio i navodio do postupaka, stilskih afiniteta i osećanja sveta: film noar, crno beli strip, estetika ekspresionističkog filma i grafike, konceptualne prakse upotrebe reči i fraza, žanrovska polivalentnost, vizuelnost samizdata itd. Odnos između reduciranog izbora reči do ekspresionističkih ekstenzija u vizuelnom tekstu. Struktura i sadržaj knjige se zasniva na nekoliko konstruktivnih principa: repeticija istog motiva, znakova; nizovi stilizovanih sukcesivnih fotografija iz fotoperformansa; naslovi poglavlja; kontrapunkt belih stranica i digitalno obrađene slike; upad crtačkih akumulacija; sudar znakova interpunkcije sa slikama prizora i predmeta sentimentalne vrednosti; katarza Događaja i Doživljaja. Vizuelni integritet knjige je koncipiran i realizovan softverskim ujednačavanjem slika različitog porekla (fotografija, slikarstvo, crtež itd).
Knjigu umetnika 1 je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije.
Marija Vauda i Nikola Pilipović rade zajedno od 1993, a 1999. pokreću MANIK kao umetnički projekat u kome preispituju mesto i granice individue kroz, naspram, uprkos društvenosti; autorstvo kroz složenu strukturu saradnje, preplitanja-nametanja uticaja, ideja i realizacija, odnos originala i kopije, politike prema drugom i drugačijem, prema projektu, tehne, vaninstitucionalnim praksama, istoriji kao kulturnoj istoriji – kroz rad u materijalu umetnosti. Rade u klasičnim medijima, kao i u proširenom polju umetnosti (slikarstvo, crtež, vajarstvo, video, fotografija, performans, hepening, akcija, pisanje o umetnosti, interaktivno prisustvo na netart platformama, NMA radovi, knjiga umetnika. Izlagali su samostalno i kao deo umetničkog para MANIK u okviru galerija, muzeja, projekata i manifestacija u Beogradu, Srbiji i inostranstvu. Marija Vauda završila je studije vajarstva 1986. na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu. Nikola Pilipović je diplomirao slikarstvo i magistrirao crtež 1986. na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu. Oboje su članovi ULUS-a i imaju status samostalnih umetnika.Original Article