Titulu Evropske prestonice kulture 2020 osvojio je grad Rijeka programom “Luka različitosti”. Rijeka je prvi hrvatski grad koji je dobio titulu evropske prestonice kulture, koju će poneti 2020. godine sa jednim irskim gradom (u konkurenciji su Golvej, Limerik, i zajednički Veksford, Voterford i Kilkeni).

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračič čestitao je Rijeci na uspešnoj kandidaturi, navodeći da će, s obzirom da je to prvi hrvatski grad koji nosi titulu EPK, biti u središtu evropske pažnje i cela zemlja, kao najmlađa članica EU.

Projektom Rijeka – luka različitosti”, čiji je budžet predviđen u iznosu od oko 30 miliona evra, predviđeno je, između ostalog, da područje bivšeg industrijskog kompleksa “Rikard Benčić” postane kulturni centar  u čijem će krugu biti smeštena Gradska knjižnica Rijeka, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, te Đečji centar za kulturu i edukaciju.

Osnove koncepta i četiri osnovne programske teme kandidature Rijeke za EPK su luka, voda, rad i različitost, koje su duboko utkane u istorijski identitet tog grada, kao i u same temelje EU: multikulturalnost, raznolikost, tolerantnost, otvorenost za dijalog i saradnju. Nezavisno od političke volje i demokratske tradicije, te vrednosti nisu zagarantovane zauvek, već ih, kako je navedeno u programskom konceptu kandidature Rijeke, treba braniti promišljanjem, vrednovanjem i zastupanjem iz umetničke i kulturne perspektive – upravo zbog stvarne i stalne opasnosti da budu ugrožene, pogotovo u okolnostima dugotrajne ekonomske krize.

Kanditure su, uz Rijeku, Dubrovnik, Pulu i Osijek, koji su ušli u drugi krug, podneli bili i Đakovo, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.