18.03.2016 //
Danas smo resili da se malo poigramo sa ukusima i oblicima. Probajte i vi, nije tesko a prilicno je zabavno.
Potrebno namirnica za 4 osobe:
300g gambora
100 g kus-kusa
1 avokado
2 mlada luka, iseckana na kockice 5x5mm
3 paradajza
Malo limunovog soka, maslinovog ulja, so, biber, sitno sečen peršun.
Način pripreme:
Gambore očistiti i sačuvati ljušture.
Izvaditi peteljke paradajzu i unakrsno ih zaseći.
Prokuvati 1l vode sa 30g soli. Ubaciti paradajz i blanširati 5 minuta. Ocediti i prebaciti u ledenu vodu. Oljuštiti , odvojiti semenke pa meso iseći na kocke veličine 5x5mm.
Meso gambora kratko spustiti u vodu od paradajza, oko 1 minut. Ocediti i posušiti na papirnim ubrusima. Poprskati limunovim sokom i blago posoliti.
Ljušture gambora kuvati u istoj vodi gde smo blanširali paradajz, 10 minuta. Procediti 1dl te vode kroz finu cediljku preko kus-kusa. Prekriti folijom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Kada se ohladi preliti sa malo maslinovog ulja i izmešati viljuškom. Dodati mladi luk, paradajz, peršun, izmešati i začiniti po ukusu.
Avokado očistiti i iseći na tanke listiće. Na plastičnu foliju poređati listiće avokada i staviti ¼ kus-kus salate. Spojiti krajeve folije i ubaciti u kalup. Blago pritisnuti da bi se forma održala. Okrenuti na tanjir i ukloniti foliju i kalup. Ponoviti sa ostatkom namirnica. Servirati sa gamborima.