18.03.2016 //
Danas smo resili da se malo poigramo sa ukusima i oblicima. Probajte i vi, nije tesko a prilicno je zabavno.

Potrebno namirnica za 4 osobe:

300g  gambora

100 g kus-kusa

1 avokado

2 mlada luka, iseckana na kockice 5x5mm

3 paradajza

Malo limunovog soka, maslinovog ulja, so, biber, sitno sečen peršun.

Način pripreme:

Gambore očistiti i sačuvati ljušture.

Izvaditi peteljke paradajzu i unakrsno ih zaseći.

Prokuvati 1l vode sa 30g soli. Ubaciti paradajz i blanširati 5 minuta. Ocediti i prebaciti u ledenu vodu. Oljuštiti , odvojiti semenke pa meso iseći na kocke veličine 5x5mm.

Meso gambora kratko spustiti u vodu od paradajza, oko 1 minut. Ocediti i posušiti na papirnim ubrusima. Poprskati limunovim sokom i blago posoliti.

Ljušture gambora kuvati u istoj vodi gde smo blanširali paradajz, 10 minuta. Procediti 1dl te vode kroz finu cediljku preko kus-kusa. Prekriti folijom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Kada se ohladi preliti sa malo maslinovog ulja i izmešati viljuškom. Dodati mladi luk, paradajz, peršun, izmešati i začiniti po ukusu.

Avokado očistiti i iseći na tanke listiće. Na plastičnu foliju poređati listiće avokada i staviti ¼ kus-kus salate. Spojiti krajeve folije i ubaciti u kalup. Blago pritisnuti da bi se forma održala. Okrenuti na tanjir i ukloniti foliju i kalup. Ponoviti sa ostatkom namirnica. Servirati sa gamborima.

 




Bookmark and Share