EU info Kutak organizuje stručno vođenje kroz arhitekturu Moderne Niša. Posetu će voditi professor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu dr Aleksandar Keković. Kroz šetnju gradskim ulicama, zainteresovani će čuti priču o zgradama i objektima koji su sagrađeni u Nišu između dva svetska rata i neposredno posle toga, kao i arhitektama koji su ih projektovali.

Sastanak grupe zakazan je za četvrtak, 22. mart u 12h u EU info kutku.

Broj učesnika je ograničen pa se zainteresovani mogu prijaviti mejlom na [email protected] ili telefonom na broj 018/254-461.

Profesor Aleksandar Keković rođen je u Sarajevu, gde je završio Arhitektonski fakultet. Magistrirao je i doktorirao na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu. Na Katedri Zgrade za stanovanje obavlja dužnost šefa Katedre. Tokom karijere uradio je nekoliko desetina projekata i realizacija i učestvovao na različitim arhitektonsko-urbanističkim konkursima, gde je više puta bio nagrađivan. Njegovo najznačajnije pisano delo je monografija „Moderna Niša 1920-1941,“ (koautor arh. Zoran Čemerikić) za koju su 2006. godine dobili „Veliku Nagradu Trijenala arhitekture Niša“.

Ovo je samo jedna od poseta važnim lokalitetima i spomenicima kulture u Nišu koje će EU info kutak organizovati ove godine u želji da se naši sugrađani bliže upoznaju sa istorijom i identitetom svog grada. Vođene posete se organizuju u partnerstvu sa istaknutim istraživačima sa idejom da ove aktivnosti doprinesu valorizaciji naseđa, da spomenici kulture postanu mesto okupljanja i kulturne razmene.