Pola veka je prošlo od studentskih protesta 1968. godine. Tim povodom je EU info Kutak Niš organizovao akademsko predavanje ,,50 godina od studentskih protesta’’ koje je održao profesor Filozofskog fakulteta u Nišu dr Branislav Stevanović u punoj sali Univerzitetske biblioteke ,,Nikola Tesla’’ u Nišu. Predavanje povodom ovog značajnog jubileja organizovano je u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa.

Profesor Stevanović govorio je o baby boom generaciji, mladalačkoj kulturi koja se formira 1955. godine, razvoju visokog obrazovanja, drastičnom povećanju broja studenata šezdesetih godina prošlog veka na međunarodnom nivou.

Govoreći o uzrocima studentskih protesta u Jugoslaviji 1968. godine, profesor Stevanović je kazao da su ,,oni predstavljali reakciju na suprotnost između realnosti vladajućeg poretka i proklamovanog besklasnog društva’’. Predavanju je prisustvovao i penzionisani univerzitetski profesor Vlastimir Đokić koji je i sam bio učesnik studentskih protesta ’68. On je podsetio da su tokom protesta studente podržali i njihovi profesori, kao i da su niški studenti pružili značajnu podršku kolegama iz Beograda. ,,Zahtevi su bili – veća sloboda medija, smena tadašnjeg načelnika beogradske policije, ograničavanje minimalca i povećanje zaposlenosti’’, kazao je učesnik protesta.

Profesor Branislav Stevanović je, sumirajući priču o protestima 1968. godine kazao da, ,,iako su protesti trajali samo sedam dana, ukazali su da socijalizam nije beskonfliktno društvo’’. Osvrnuo se i na kasnije studentske proteste poput 9. Marta kada su se studenti aktivno uključili u protest, 1996. kada je uzrok bila izborna krađa pa do omladinskih protesta 2017. Koji su predstavljali izraz nezadovoljstva rezultatima predsedničkih izbora i medijskim mrakom.