Učenici osnovnih škola iz Novog Sada, Futoga, Veternika, Kisača i Rumenke ušestvovali su danas u Sportskom danu na Tvrđavi u Baču, organizovanom u sklopu “Evropske nedelje sporta“, koja se po prvi put obeležava u Srbiji, od 23. do 30. septembra.

Manifetaciju organizuju Savez za školski sport Srbije i Olimpijski komitet Srbije, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, a tokom ovih sedam dana osmišljeni su različiti sportski sadržaji namenjeni školskoj populaciji, mladima, odraslima i ljudima u zrelom dobu. Projekat obuhvata i tri sportska dana, na tvrđavama u Baču, Smederevu i Nišu, kako bi se zajedno promovisali sport i kulturno nasleđe.

Sportski dan u Baču otvorila je zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar, koja je istakla da je važno da se deca bave sportskim aktivnostima jer tako stiču dobre navike koje traju čitavog života.

“Oduševljena sam što vas vidim u ovolikom broju, toliko mladih sportista i sportistkinja. Cilj kampanje ‘Be active’  je da inspiriše Evropljane da se pokrenu i da svima ukaže na važnost fizičke aktivnosti, koja je bitna ne samo za dobro zdravlje i blagostanje ljudi, već i za naše celokupno društvo i privredu uopšte”, rekla je ona i dodala da su tvrđave u Baču, Nišu i Smederevu odabrane kao lokacije jer su najveće znamenitosti tih gradova.

“Njihova promocija deo je obeležavanja ove godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa. Srbija ima pregršt kulturnih tekovina da pokaže i zato smo danas ovde, da zajedno promovišemo kulturu i sport”, istakla je Norčič Štamcar.

Pre sportskog dela manifestacije, turistički vodiči su deci govorili o kulturnom i istorijskom značaju Tvrđave u Baču. Usledio je svečani defile učenika, nakon koga su se rasporedili na četiri polja odnosno stanice na kojima su organizovane različite sportske aktivnosti: atletska igraonica, padobranska igraonica, sportske štafetne igre, te dečije igre – štap i kanap. Učenici i nastavnici koji učestvuju u Sportskom danu istovremeno su i polaznici projekta „Sport u škole“, koji sprovodi Savez za školski sport Srbije. Procena je da će na sportskim danima u Smederevu, Baču i Nišu učestvovati oko hiljadu i po učenika.

“Izuzetno je važno da promovišemo sport, pogotovo među najmlađom populacijom jer živimo u dobu brzog razvoja tehnologije i deca više vremena provode uz telefon i kompjuter. Ovim projektima pokušavamo da deci ukažemo na zdraviji stil života a vidimo danas da je važno samo da im pružimo šansu da se igraju i oni su presrećni”, kaže generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije, Uroš Savić.

Kako je objasnio, ovakav koncept sportskih igara odabran je jer je zanimljiv i zabavan, budi motivaciju za bavljenje sportom, deca se istovremeno upoznaju sa raznovrsnošću fizičkog vežbanja i sportskih grana, a kako nije takmičarskog karaktera, svi su pobednici i kod svakog deteta javlja se osećaj uspeha. Svi učenici dobili su majice i diplome za učešće u “Evropskoj nedelji sporta”, a njihovim nastavnicima dodeljeni su sertifikati.