(Last Updated On: November 20, 2020)

Sledeće grčke državne ili privatne institucije nude državljanima Srbije na godišnjem ili na ad hoc osnovi, stipendije za visoko obrazovanje ili za sprovođenje istraživanja u grčkim univerzitetima i istraživačkim centrima:

Stipendije državnih institucija
1.    Ministarstvo prosvete, istraživanja i vera: U okviru bilateralnog Sporazuma u oblasti obrazovanja između Grčke i Srbije, Ministarstvo prosvete, istraživanja i vera Republike Grčke svake godine, državljanima Srbije nudi stipendije za poslediplomske studije u visokoškolskim ustanovama u Grčkoj, ili za sprovođenje istraživačkog rada u visokoškolskim ustanovama i istraživačkim centrima (u trajanju od pet do deset meseci), kao i pet (5) stipendija za pohađanje letnjih seminara grčkog jezika i kulture.

Svi zainteresovani državljani Srbije treba da se obrate Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (Sektor za razvoj i visoko obrazovanje), koje je i nadležni organ za prikupljanje prijava i izbor kandidata, kako bi podneli zahtev za stipendiju, uzimajući u obzir određeni rok podnošenja prijava ili dostavljanja dokumentacije.

Osnovni uslovi

–  Stipendije se dodeljuju samo kandidatima koji nisu u prošlosti koristili stipendije od strane Grčke države.
–  Kandidati za master studije moraju posedovati znanje grčkog jezika, osim u slučaju da se nastava održava na engleskom.
–  Stipendije ne mogu biti odobrene za period duži od godinu dana za istog kandidata, ako su u pitanju master studije, i duže od dve godine kad su u pitanju doktorske studije.
–  Oni kojima je dodeljena stipendija dužni su da borave u Grčkoj sve vreme dok traje stipendija i da se isključivo bave studijama.
–  Nakon sprovođenja studija, studenti su dužni da dostave Ministarstvu prosvete u Grčkoj izveštaj o studijama ili o sprovedenom istraživanju, kao i uverenje potpisano od nadležnog profesora – supervizora.

Za više informacija posetite veb stranicu Ministarstva prosvete, istraživanja i vera Republike Grčke: www.minedu.gov.gr. Obaveštenja Ministarstva prosvete na tu temu objavljuju se na veb stranici Ambasade Grčke u Beogradu na godišnjem nivou.

2.    Fondacija državnih stipendija IKI (ΙΚΥ): Ova ustanova svake godine deli stipendije stranim državljanima za doktorske studije ili posledoktorska istraživanja u Grčkoj. Stipendije se dodeljuju nakon izbora, na osnovu procene dosijea kandidata, i obuhvataju sve sektore nauka. Stipendija može da traje od jedne (1) do tri (3) godine, a zavisi od nastavnog plana i napretka primaoca stipendije. Predviđeno je, takođe, paralelno pohađanje kurseva savremenog grčkog jezika u školama jezika grčkih državnih univerziteta.

Fondacija državnih stipendija takođe nudi stipendije u trajanju od 8 meseci, za program učenja grčkog jezika pod naslovom «Grčki jezik i kultura». Ovaj je program namenjen stranim državljanima koji poseduju diplomu sa univerziteta iz inostranstva, a da nisu stalno nastanjeni u Grčkoj, i realizuje se u jednom od grčkih državnih univerziteta. Obuhvata sve nivoe poznavanja savremenog  grčkog jezika, a kurs takođe podrazumeva i učestvovanje na kulturnim manifestacijama, kao i posete obrazovnog karaktera mestima po Grčkoj, koja su od istorijskog značaja. Nakon završetka kursa izdaje se uverenje o pohađanju.

Fondacija IKI, takođe, deli stipendije stranim državljanima za program THYESPA (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)- Letnje stipendije helenskih studija Univerziteta u Atini. Program THYESPA osnovan je 1988. godine, prilikom proslave 150. godišnjice osnivanja i početka rada Nacionalnog i Kapodistrijskog Univerziteta u Atini. Ovaj program ima za cilj da zbliži strane heleniste sa savremenom grčkom kulturom, savremenim grčkim jezikom, književnošću i umetnošću. Namenjen je studentima osnovnih ili postdiplomskih studija, kao i članovima nastavnog osoblja sa Odeljenja stranih univerziteta na kojima su studije u vezi sa helenistikom.

Ovaj je najveći program, po trajanju studija i broju učesnika, koji se organizuje na teritoriji Grčke. Podržan je od strane Ministarstva prosvete, istraživanja i vera Republike Grčke, Fondacije državnih stipendija IKI, Narodne skupštine Grčke, Ministarstva kulture Republike Grčke, Grčke organizacije turizma, kao i od strane organa lokalne samouprave. Od 2004. godine, prve godine učešća, ukupno 342 studenata iz Srbije i Crne Gore su završili ovaj kurs.

Više informacija možete potražiti na veb stranici fondacije: www.iky.gr. Obaveštenja Fondacije državnih stipendija IKI i programa THYESPA objavljuju se na veb stranici Ambasade Grčke u Beogradu na godišnjem nivou.

Pogledajte obaveštenje za program THYESPA za 2016. godinu, ovde.

3.    Stipendije za mlade istraživače iz Evrope: Ministarstvo razvoja, preko Generalnog sekretarijata za istraživanje i tehnologiju (ΓΓΕΤ), i u okviru programa Evropske unije pod naslovom ’’Mobilnost istraživača’’, dodeljuje stipendije za studije i istraživačke radove doktorskog i postdoktorskog stepena. Ovakvi programi, koji su namenjeni mladim istraživačima iz Evrope, svrstavaju se u evropski program ’’Marie Curie Actions’’. Veb stranica na kojoj se svi zainteresovani mogu informisati o ovim programima, je: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/index_en.htm. Ne postoje određeni rokovi podnošenja prijava za gore navedene programe. Institucije-ustanove koje učestvuju na ovim programima objavljuju slobodna mesta za sprovođenje istraživanja na veb stranici programa.

4.    Stipendije grčkih univerziteta: Mnoge od grčkih državnih visokoškolskih ustanova, prema zadužbinama kojima raspolažu, nude od slučaja do slučaja stipendije stranim državljanima. Pogledajte detaljni spisak grčkih visokoškolskih i tehničkih ustanova (AEI i TEI) .

5.    International Hellenic University: Međunarodni helenski univerzitet, prvi državni univerzitet na engleskom jeziku, sa sedištem u Solunu, nudi pune stipendije prema akademskim kriterijumima, ili obezbeđuje finansijske olakšice studentima sa odličnim prosekom, u vidu smanjene školarine.

Za više informacija:  http://www.ihu.edu.gr/index.php/admissions/item/22.html

Contact details:
International Hellenic University
Public Relations and Communications Office
email:

Tel: +30 2310 807 502, -520, -528

6.    Sveti sinod grčke pravoslavne crkve Grčka pravoslavna crkva nudi stipendije stranim studentima za studije teologije u Grčkoj.

Stipendije privatnih ustanova

Većina dobrotvornih fondacija u Grčkoj s vremena na vreme objavljuje stipendije namenjene stranim državljanima. Konkretno, navodimo sledeće institucije:

–    Fondacija Koste i Eleni Urani: Fondacija Koste i Eleni Urani delujei pod pokroviteljstvom Atinske Akademije, kao zadužbina od 1972. godine. Deli stipendije stranim državljanima, stalno nastanjenima u inostranstvu koji su diplomirali na filozofskim ili filološkim fakultetima, za osnovne ili postdiplomske studije u Grčkoj, čiji je predmet studija izučavanje savremene grčke književnosti, lingvistika, teatrologija (savremena grčka dramaturgija), ili za pohađanje (za diplomce) kurseva savremenog grčkog jezika na Univerzitetu u Atini, Tesaloniki, Janini i Kritu.

Kandidati ne smeju imati preko 36 godina, koristiti istovremeno drugu stipendiju ili raditi kao stalno zaposleno nastavno osoblje na nekom univerzitetu. Više informacija možete pronaći na veb stranici fondacije: www.idrimaurani.gr

–    Dobrotvorna fondacija Aleksandros S. Onasis
: Godišnji program za stipendija za istraživanje i obrazovanje (u proseku 25 stipendija godišnje) za istraživačke radove, studije i umetničko stvaranje u Grčkoj osnovan je 1995. godine i ima za cilj promovisanje grčkog jezika, istorije i kulture u inostranstvu, težeći ka stvaranju i jačanju prijateljskih veza i saradnje među pripadnicima akademskog društva u inostranstvu i njihovim kolegama u Grčkoj.

Namenjen je isključivo strancima, članovima  Nacionalnih akademija, univerzitetskim profesorima svih stepena, doktorima nauka, posledoktorskim istraživacima i doktorantima.

Više informacija na: http://www.onassis.org/en/scholarships-foreigners.php

–    Fondacija A.G. Leventi

–    Fondacija Bodosaki

–    Fondacija Kokkali

Evropski program Erasmus+

Erasmus+ je program Evropske komisije za obrazovanje, stručno usavršavanje i za sport, koji cilja na poboljšanje veština i zapošljivosti mladih, kao i na unapređenje obrazovnih sistema, u svim oblastima doživotnog obrazovanja (visoko obrazovanje, stručno obrazovanje i obuka, obrazovanje odraslih, školsko obrazovanje, aktivnosti mladih, itd). Program Erasmus+ se sastoji od 3 osnovne akcije (Key Actions) za obrazovanje, za stručno usavršavanje i za mlade, a to su:

1. Osnovna akcija 1 (KA1/ΒΔ1): Mobilnost
2. Osnovna akcija 2 (ΚΑ2/ΒΔ2): Saradnja za inovaciju i razmenu dobre prakse
3.Osnovna akcija 3 (KA3/ΒΔ3): Unapređenje po pitanjima reformi u politici

Fondacija državnih stipendija predstavlja grčku Nacionalnu agenciju za Erasmus+.

Više informacija na: http://www.iky.gr/en/discover-erasmus

Spisak Fondacije državnih stipendija sa univerzitetima sa kojima Grčka sarađuje u okviru međunarodne mobilnosti:  List of Universities participating in the ERASMUS

Spisak saradnje između grčkih i srpskih univerziteta: excel file

Pogledajte snimak prezentacije programa Erasmus+ u Grčkoj:
https://www.youtube.com/watch?v=qly4n9KEolA

Korisne informacije o programu Erasmus+

1.Informativni materijal Evropske komisije: COME TO STUDY OR TEACH IN EUROPE

2. Informativni materijal Evropske komisije: WORK TOGETHER WITH EUROPEAN HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS

3. Detaljna uputstva za program: Erasmus+ booklet_International dimension

Izdavanje viza i dozvola boravka za studije u Grčkoj

Pročitajte detaljna uputstva za državljane zemalja van EU, koji žele da dođu u Grčku na studije u Visokoškolskim obrazovnim ustanovama i Tehničkim obrazovnim ustanovama, ili da učestvuju u programima razmene, u okviru međudržavnih sporazuma, u programima saradnje finansiranim od strane EU, uključujući i program Εrasmus+: Visa Residence Permit guide for students (na engleskom).

Ova adresa e-pošte je zaštićena, morate uključiti Javascript da biste je videli