Na poziv bugarskog evroposlanika Andreja Kovačeva grupa Bosilegrađana je posetila Evropski parlament u Briselu. Tom prilikom je otvorena izložba koja predstavlja Bosilegrad i Uskršnji festival, koji će ove godine biti jubilaran 25 – po redu i održaće se od 2. do 10. aprila ove godine, objavilo je udruženje GLAS Bosilegrad.

U Parlamentu je gostima ukratko bilo objašnjen način rada, osnovne funkcijame i aktivnosti Parlamenta. Posle toga grupa iz Bosilegrada je razgledala veliku plenarnu salu  u kojoj evroposlanici vode debate i glasaju o  zakonima.

Istog dana, 28.02.2018, otvorena je izložba, koja je posvećena Međunarodnom decijem uskršnjem festivalu, koji več 25 godina sakuplja decu iz balkanskih država u Bosilegradu. Domaćini izložbe su bili Andrej Kovačev i Asim Ademov. Bugarski evrokomesar Marija Gabriel je poslala pozdravnu reč u kojoj iskazuje svoju podršku takvim idejama koje spajaju različitosti i grade svet mira i ljubavi. Na izložbi su prisustvovali i predstavnici ambasade R.Srbije u  Briselu.

Predsednik udruženja „GLAS“ Aleksandar Dimitrov je predstavio izložbu „Bosilegrad – nekad i sad“. U kratkom programu prisutni su imali mogućnost da čuju recital, kao i bugarsku narodnu pesmu „Oblače le bjalo“, koji su pripremili studenti iz Bosilegrada.

„Za mali Bosilegrad je velika čast i priznanje što ima mogućnost da u srcu Evrope pokaže ono što radi najbolje unazad 25 godina“- rekao je Aleksandar Dimitrov otvarajući izložbu.

Izložba „Bosilegrad nekad i sad – Međunarodni dečiji Uskršnji festival”, koja se prvi put je prikazana van Bosilegrada u EU info centru u Beogradu. Građani su se tako upoznali sa prošlošću i sadašnjošću ovog grada na jugu Srbije, duhovnošću, tradicijom i običajima, ali i sa dešavanjima tokom Međunarodnog dečjeg festivala koji se već 23 godine u tom gradu organizuje na Uksrs.

Festival traje 7 dana, a u programu Festivala učestvuje oko 700 dece – iz Bosilegrada, okolnih mesta, regiona i drugih gradova Srbije, kao i Makedonije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Grčke i od izuzetne je važnosti za Bosilegrad i širi region, gde žive pretežno pripadnici bugarske nacionalne manjine.

Evropska Asocijacija Festivala (EFA) je 2015. ovaj Festival svrstala u  dvadeset najznačajnijih festivala Srbije i da je dobio znak kvaliteta – EFFE Label za 2015. i 2016. godinu.