Svetski dan vode EU info kutak Niš obeležio je popularnim predavanjem i kvizom o značaju vode održanim među školarcima osnovne škole ,,Radoje Domanović’’. Događaj je organizovan  u saradnji sa Centrom za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje u Nišu i udruženjima studenata IFMSA i NiPSA.

Načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje mr sci dr Čedomir Šagrić na početku je naglasio da dve trećine površine Zemlje čini upravo voda. ,,Uprkos tome, ne možemo reći da na planeti vode imamo u izobilju. Uzroci tome su višestruki – krčenje šuma, upotreba pesticida, intenzivna urbanizacija, prevelika potrošnja, globalno zagrevanje i zagađivanje površinskih voda’’, upozorio je dr Šagrić. Govoreći o  značaju ove tečnosti, on je kazao da je čoveku na dnevnom nivou potrebno oko dva litra vode, kao i da dve trećine našeg tela čini voda. Šagrić je ukazao i na pogubne posledice lošeg tretmana  voda i posavetovao školarce kako da se ponašaju kako bi zaštitili ovu tečnost. Nakon predavanja, održan je kviz na ovu temu, a najuspešnije mlade znalce nagradio je EU info Kutak Niš.

Public space manager EU info kutka Bojana Petrović naznačila je da ,,EU ulaže u kvalitet i snabdevanje vodom, kao i u prevenciju poplava čijem je riziku danas na globalnom nivou izloženo čak 1,2 milijarde ljudi’’.