Predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske će učestvovati u regionalnom političkom forumu o stručnom obrazovanju i obuci (VET) i veštinama za ekonomski razvoj.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Davenport pridružiće se ključnim akterima iz EU i međunarodnih i regionalnih organizacija na Regionalnom forumu u okviru Torino procesa 2016/17. koji organizuje Evropska fondacija za obuku (ETF).

Vodeći projekat ETF-a – Torino proces – instrument je koji partnerskim zemljama omogućuje da prate sprovođenje reformi sistema srednjeg stručnog obrazovanja i procenjuju napredak i uticaj koji ta reforma ima na građane. Regionalni forum je prilika za razmenu iskustava i dobrih praksi, razgovor o zajedničkim trendovima, napretku i zajedničkim prioritetima, te određivanje mera koje će na regionalnom nivou biti sprovedene u cilju razvoja politika srednjeg stručnog obrazovanja uz učešće EU i međunarodnih aktera.

Rezultati će biti predstavljeni na međunarodnoj konferenciji u okviru Torino procesa u julu u Torinu u Italiji. Konferencija će okupiti kreatore politika, biznis lidere, predstavnike EU, međunarodne stručnjake i druge zainteresovane strane uključene u razvoj stručnog obrazovanja i veština u 29 zemalja partnera Evropske fondacije za obuku.