(Last Updated On: April 13, 2024)

Predsednik Republike Francuske, Emanuel Makron, dočekao je u ponedeljak 8. aprila 2024, Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije,, u Jelisejskoj palati, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj. Predsednik Republike Francuske je ovom prilikom ponovio posvećenost i punu podršku Francuske evropskim integracijama Srbije i podvukao njenu rešenost da nastavi da podržava napore i reforme koje će Srbiji omogućiti da napreduje na svom evropskom putu.

JPEG

Photo : Predsedništvo Srbije / Dimitrije GOLL

On je takođe podsetio da je normalizacija odnosa sa Kosovom sastavni deo procesa pridruživanja i istakao značaj pune primene Briselskog i Ohridskog sporazuma, kao i uspostavljanja Zajednice srpskih opstina od strane Kosova.

Dvojica predsednika razgovarala su i o jačanju bilateralne saradnje u oblastima odbrane, energetike, inovacija i veštačke inteligencije.

U nastavku pogledajte konferenciju za štampu dvojice šefova država.

Predsednik Srbije učestvovao je i na svečanosti u Domu invalida i razgovarao sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom i ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom. Sastao se i sa predstavnicima kompanije EDF i u njegovom prisustvu su potpredsednik Vlade i ministar finansija Republike Srbije, Siniša Mali i direktor EDF-a potpisali memorandum o razumevanju kojim je uspostavljen dugoročni okvir za dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljeničnih tehnologija. Predsednik Srbije je učestvovao i na skupu u organizaciji MEDEFi-a na kome su se okupili predstavnici nekoliko desetina francuskih kompanija.

Photos : ©Predsedništvo Srbije/Dimitrije GOLL et ©Jonathan Sarago / MEAE

publie le 11/04/2024

hautdepage

Read More